Christiania Glasmagasin

Artikkelstart

Christiania Glasmagasin er et norsk handelsselskap og butikkjede med historie tilbake til 1739. Selskapet har drevet detaljutsalg i Oslo fra 1856 og er hoveddistributør av merkevarer som Hadeland Glassverk, Norgesglasset og Porsgrund Porselen. Butikkjeden er også eneste leverandør av varemerket Christiania 1739.

Selskapet omsatte i 2020 for omtrent 325 millioner kroner og hadde 319 ansatte i 2021.

Christiania Glasmagasin sin virksomhet omfatter over 35 butikker rundt om i landet og driftes av handelsselskapet AS Christiania Glasmagasin. Selskapet er underlagt 3 Norske Handel og Industri AS, et datterselskap av 3 Norske AS, et selskap hvor Atle Brynestad eier alle aksjene. 3 Norske Handel og Industri er også morselskap til AS Hadeland glassverk og Porsgrunds Porselænsfabrik AS.

Historikk

Christiania Glasmagasins historie går tilbake til en bevilling som Christian 6 gav til Det Norske Kompagni den 21. mai 1739. Kompaniet anla i 1741 Nøstetangen Glassverk, som da var Norges første glassverk, før Hurdal Glassverk, Biri Glassverk og Hadeland Glassverk etter hvert ble satt i drift. Hadeland Glassverk ble anlagt i 1762, og er fortsatt i drift, noe som gjør det til en av Norges eldste eksisterende industribedrifter.

I 1776 overtok Kongen glassverkene, før firmaets hovedkontor i 1786 ble flyttet fra København til Oslo, hvor Christiania Høy-Kongelig Glas-Magazin, et lager for landets glassverk, ble opprettet.

Fra 1814 til 1824 eide den norske stat selskapet som følge av at glassverkene etter vedtak i Stortinget ble solgt ved offentlige auksjoner til private aktører. I 1852 tok Harald Berg over ledelsen av selskapet, og glassverkene i Høvik og Drammen kom til.

I 1856 åpnet Christiania Glasmagasin sitt første utsalgssted i Oslo ved Jernbanetorget, før forretningen flyttet til Stortorvet seks år senere. I 1986 ble selskapet tatt over av Atle Brynestad.

Etter mer enn 150 år flyttet virksomheten fra GlasMagasinet i Stortorvet, som i senere tid anvendes som et kjøpesenter. Fra 2015 til 2017 hadde selskapet sitt hovedutsalg i lokaler i Lille Grensen og fra 2017 i Bogstadveien. Tilsammen omfatter Christiania Glasmagasin sin virksomhet over 35 utsalgssteder rundt om i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg