Arne Tjomsland var en av landets fremste suvenirdesignere på 1950/60-tallet. Han ga form til figurer i tre og hvaltann fra den nordiske fauna. Tjomslands arbeider kjennetegnes først og fremst av den myke og beherskede linjeføring.

Etter anmodning fra gullsmed Torolf Prytz startet den tidligere reklamemannen og leketøysprodusenten Arne Tjomsland produksjon av suvenirfigurer i tre i 1954.

Først laget Tjomsland alle figurer selv. Men da etterspørselen ble stadig større, overtok møbelprodusenten Hiorth og Østlyngen produksjonen (ca. 1955). I 1954 ble Tjomsland tatt ut til å delta på vandreutstillingen Design in Scandinavia, som turnerte rundt i USA og Canada i perioden fra 1954 til 1957.

I 1957 ble Arne Tjomsland kunstnerisk leder for bedriften Goodwill Produkter i Sandefjord. Goodwill var et lavterskeltiltak for yrkeshemmede som hadde behov for å komme ut i arbeid. For bedriften formga Tjomsland et stort antall figurer fra den nordiske natur og kultur – først og fremst i hvaltann, men også i tre.

Tjomslands figurer var tilrettelagt håndverkbasert serieproduksjon. Først ble de grovt utformet på båndsag og etterpå håndfrest og finskjært. Siste hånd på figurene var det vanligvis Tjomsland selv som stod for.

Goodwill produserte i hovedsak dyr som fjellryper, terner og snøugler, i tillegg til ulike varianter av eskimoer. Mesteparten av modellene ble utført i hvaltann fra spermhval som ble fanget av den norske hvalfangerflåten, hjemmehørende i Sandefjord og Larvik.

Inspirasjonen til figurene fikk Tjomsland fra barndommens polarlitteratur og tiden han tilbrakte med sin far – preparant Mikael Tjomsland ved Zoologisk Museum i Oslo. Formmessig var hans arbeider i den skandinaviske designs ånd med sparsom materialbruk og elegant linjeføring.

Av enkeltoppdragene var en bestilling på 500 suvenirbjørner for flyselskapet SAS blant de største. På midten av 1960-tallet minsket tilgangen på hvaltann, og produksjonen av Tjomslands hvaltannfigurer ved Goodwill ble nedlagt. I årene før han døde laget han emaljerte kobberarbeider.

På den internasjonale håndverksmesse i München i 1957 fikk Arne Tjomsland den bayerske delstatsregjeringens gullmedalje for en kolleksjon menneske- og dyrefigurer i teak og palisander. I 1960 ble han tildelt sølvmedalje ved Triennalen i Milano for en fjellrype i hvaltann.

  • Linder, Mats. Arne Tjomsland: Mester i hvaltann og tre. Samler & Antikkbørsen, 7/2012. Drammen, 2012. 
  • Linder, Mats. Souvenirdesigneren Arne Tjomsland. Samler & Antikkbørsen, 4/2012. Drammen, 2012.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.