Arne Tjomsland

Faktaboks

Arne Tjomsland
Født
7. februar 1915, Kristiania
Død
26. februar 1970, Bærum
Arne Tjomsland.
Portrettbilde
Av .

Artikkelstart

Arne Tjomsland var en norsk suvenirdesigner. Han ga form til figurer i tre og hvaltann fra den nordiske faunaen. Tjomslands arbeider kjennetegnes for myk og behersket linjeføring.

De tidlige årene

Tjomsland startet sin karriere som reklameskaper og etablerte eget reklamekontor. Under andre verdenskrig samarbeidet han tett med tidsskriftet Bonytt. Etter anmodning fra gullsmeden Torolf Prytz startet han i 1954 produksjon av suvenirfigurer i tre.

I 1954 ble Tjomsland tatt ut til å delta på vandreutstillingen Design in Scandinavia, som turnerte rundt i USA og Canada i perioden fra 1954 til 1957. Opprinnelig utførte Tjomsland alle figurene selv, men etter at SAS bestilte 500 isbjørner, fikk han problem med å produsere i takt med etterspørselen. Møbelprodusenten Hiorth og Østlyngen overtok derfor produksjonen i tiden rundt 1955.

Goodwill Produkter i Sandefjord

Arne Tjomsland. Rype i hvaltann. Produsert av Goodwill Produkter. I produksjon fra 1957.
Hvalrosstannfigur

I 1957 ble Arne Tjomsland kunstnerisk leder for bedriften Goodwill Produkter i Sandefjord. Goodwill var et lavterskeltiltak for yrkeshemmede som hadde behov for å komme ut i arbeid. For bedriften formga han figurer fra den nordiske faunaen, i hovedsak i hvaltann, men også i tre.

Tjomslands figurer var tilrettelagt håndverkbasert serieproduksjon. Først ble de grovt utformet på båndsag og etterpå håndfrest og finskjært. Siste hånd på figurene var det vanligvis Tjomsland selv som sto for.

Goodwill produserte blant annet fjellryper, terner og snøugler, i tillegg til ulike varianter av eskimoer. Mesteparten av modellene ble utført i hvaltann fra spermhval som ble fanget av den norske hvalfangerflåten, hjemmehørende i Sandefjord og Larvik. På midten av 1960-tallet minsket tilgangen på hvaltann, og produksjonen av Tjomslands hvaltannfigurer ved Goodwill ble nedlagt. I årene før han døde, laget han emaljerte kobberarbeider.

Inspirasjonskilder

Arne Tjomsland. Skål. Kobber og emalje. Eget verksted. Ca. 1968-70.
Emaljefat

Inspirasjonen til figurene fikk Tjomsland fra barndommens polarlitteratur og tiden han tilbrakte med sin faren, preparanten Mikael Tjomsland, ved Zoologisk Museum i Oslo. Formmessig var hans arbeider i den skandinaviske designs ånd, med sparsom materialbruk og elegant linjeføring.

Utmerkelser

På den internasjonale håndverksmessen i München i 1957 fikk Arne Tjomsland den bayerske delstatsregjeringens gullmedalje for en kolleksjon menneske- og dyrefigurer i teak og palisander. I 1960 ble han tildelt sølvmedalje ved Triennalen i Milano for en fjellrype i hvaltann.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Linder, Mats (2021). Arne Tjomsland, Papiret Forlag
  • Linder, Mats (2012). Arne Tjomsland: Mester i hvaltann og tre, Samler & Antikkbørsen, 7/2012
  • Linder, Mats (2012). Souvenirdesigneren Arne Tjomsland, Samler & Antikkbørsen, 4/2012

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg