Faktaboks

Queen Elizabeth nasjonalpark
Etymologi
‘Dronning Elizabeth II’
Elefanter i Queen Elizabeth nasjonalpark.
Queen Elizabeth nasjonalpark har et stort artsmangfold, og er blant annet hjem for rundt 5000 elefanter.
Dyreliv i Queen Elizabeth nasjonalpark

Rikt dyre- og fugleliv i Kazingakanalen i Queen Elizabeth nasjonpark.

Dyreliv i Queen Elizabeth nasjonalpark
På savannen i Queen Elizabeth nasjonalpark lever det mer enn 1000 bøfler.

Queen Elizabeth nasjonalpark ligger i det vestlige i Uganda, mellom Edwardsjøen og Georgsjøen, rundt 400 kilometer sørvest for hovedstaden Kampala. Området er en del av Riftdalen, som strekker seg fra Malawi gjennom Uganda og videre til Rødehavet. Nasjonalparken omfatter også Kazingakanalen og Maramagamboskogen. Queen Elizabeth nasjonalpark ble grunnlagt i 1952 under navnet Kazinga National Park, men fikk sitt nåværende navn etter et besøk av dronning Elizabeth 2. i 1954.

Queen Elizabeth nasjonalpark er en av de mest besøke turistattraksjonene i Uganda med hoteller og overnattingssteder i umiddelbar nærhet til nasjonalparken. Det arrangeres safarier for tilreisende som vil oppleve nasjonalparkens rike flora og fauna.

Dyreliv

Queen Elizabeth nasjonalpark er kjent for å være et av det mest artsrike områdene i Uganda. Mer enn 600 fuglearter og 95 pattedyr er representert i nasjonalparken. Blant annet er den hjem for rundt 5000 flodhester, 3000 elefanter og 1000 bøfler. I tillegg lever sjimpanser, leoparder og forskjellige antiloperaser i nasjonalparken. Området rundt Ishasa er kjent for sine treklatrende løver. Queen Elizabeth nasjonalpark er også rangert som et av de viktigste fugleområdene i Afrika.

Vegetasjon og klima

Queen Elizabeth nasjonalpark dekker et område på omtrent 2000 kvadratkilometer, og kjennetegnes av et varmt tropisk klima med to årlige nedbørsperioder. Nasjonalparken består av flere økosystemer som inkluderer blant annet vulkankratre, tropisk skog, savanner, innsjøer og fruktbare våtområder.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg