Faktaboks

Leonid Kutsjma

Leonid Danilovitsj Kutsjma

engelsk transkripsjon Leonid Kuchma

Uttale
kútsjma
Født
9. august 1938, Tsjajkino, Sovjetunionen (nå i Ukraina)
Kutsjma
Av .

Leonid Kutsjma er en ukrainsk politiker og industrileder. Han var Ukrainas statsminister fra 1992 til 1993, og president fra 1994 til 2005. Han er en av de mest innflytelsesrike politiske lederne i Ukraina etter landets uavhengighet fra Sovjetunionen i 1991.

Utdannelse

Kutsjma er utdannet rakettingeniør og jobbet i perioden 1986–1992 som administrerende direktør for Juzjnoe/Juzjmasj, Sovjetunionens viktigste rakett- og romindustrikompleks.

Parlamentsmedlem og statsminister

I 1990 ble Kutsjma valgt inn i Ukrainas øverste sovjet, og ble medlem av forsvarskomiteen. Som parlamentsmedlem var han partiløs, men han inngikk i en gruppe av betydningsfulle industriledere som i oktober 1992 støttet hans kandidatur til statsministerposten. Han valgte å trekke seg som statsminister i september 1993, etter at parlamentet hadde avslått hans ønske om utvidede fullmakter.

President

I 1994 ble Kutsjma gjenvalgt til parlamentet, men senere samme år stilte han som kandidat i et ekstraordinært presidentvalg som hadde blitt utlyst etter en politisk krise utløst av omfattende gruvestreiker i landet. Kutsjma valgt i andre valgomgang med 52 prosent mot sittende president Leonid Kravtsjuks 45 prosent, etter å ha kommet med løfter om markedsøkonomisk reform og tettere samarbeid med Russland. Dette ga ham særlig støtte fra velgerne i de østlige delene av landet. Kutsjmas første presidentperiode var preget av omfattende økonomiske reformer.

I 1999 ble han gjenvalgt til sin andre presidentperiode. Denne gangen kjempet han mot kommunistlederen Petro Symonenko og vant med 58 prosent mot Symonenkos 39, etter å ha høstet særlig stor støtte i de vestligste delene av landet. Den andre presidentperioden ble preget av den såkalte kassettskandalen, hvor Kutsjma ble beskyldt for å ha beordret drapet på den maktkritiske journalisten Heorhij Gongadze i 2000.

Senere politisk aktivitet

Etter å ha sittet i to perioder kunne ikke Kutsjma stille ved presidentvalget i 2004, men han støttet den da sittende statsminister Viktor Janukovytsj. Presidentvalget førte til en politisk krise og den såkalte Oransjerevolusjonen etter at opposisjonen mente at Janukovytsj hadde vunnet andre valgomgang ved hjelp av valgfusk. I den politiske uroen som fulgte avstod Kutsjma fra å erklære unntakstilstand, og han var med på å få i stand et politisk kompromiss som innebar endringer i landets grunnlov og at andre valgomgang ble gjennomført på nytt. Den nye valgomgangen medførte at Viktor Jusjtsjenko ble valgt til Kutsjmas etterfølger.

I den politiske krisen i 2014 (Ukraina-krisen) fikk Kutsjma nok engang politisk betydning, denne gang som Ukrainas representant i forhandlingene om våpenhvile i Øst-Ukraina. Det var også han som undertegnet de såkalte Minsk-avtalene på vegne av Ukraina i september 2014 og februar 2015.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg