Peters første brev

Artikkelstart

Peters første brev er et brev i Det nye testamentet rettet til kristne menigheter i Lilleasia. Brevet ble antagelig skrevet i Roma (under dekknavnet Babylon) mellom år 70 og 90 i en krets som hadde kjent Peter og æret ham.

Faktaboks

Også kjent som

Forkortelse 1 Pet

Innhold

De kristne menighetene i Lilleasia kalles i brevet et hellig folk som lever «i fremmed land», det vil si i fiendtlige omgivelser, og borte fra sitt himmelske hjemland. De har også vært i en svak sosial posisjon, fordi mange av dem var slaver, og noen var kvinner med ikke-kristne ektemenn. Prøvelsene de utsettes for tolkes som tegn på at enden er nær. I denne situasjonen formanes de til lydighet mot myndigheter og foresatte, og å tålmodig tåle urettferdigheten og lidelsen de går gjennom, slik Jesus Kristus gjorde det. Innad i menigheten skal de vise samhold, tjenestevillighet og gjestfrihet. Det er gjennom sine gode gjerninger de kan vinne andre.

I teologien

Teologisk har første Petersbrev vært viktig for tanken om dåpen som grunnlag for «det alminnelige prestedømme» (første Petersbrev kapittel 2, vers 5–10). Ideen om Jesu forkynnelse i dødsriket (første Petersbrev kapittel 3, vers 19 og kapittel 4, vers 6) er også verdt å nevne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg