brownske bevegelser

Artikkelstart

Brownske bevegelser er uregelmessige og ustanselige bevegelser av svært små, faste partikler i en væske eller av røykpartikler i en gass. De skyldes at molekylene i væsken eller gassen stadig støter borti partiklene. Man kan se bevegelsene med mikroskop.

Bevegelsene ble oppdaget av engelskmannen Robert Brown i 1827 da han studerte en vanndråpe med fint pollen i. Brown påviste at bevegelsene av partikler inne i pollencellene ikke skyldes liv. Dette er en av de mest overbevisende observasjoner man kan gjøre til støtte for teorien om den stadige bevegelsen av atomene og molekylene som alt stoff er bygd opp av. Albert Einstein presenterte i 1905 en forbedret teori for brownske bevegelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (4)

skrev Halvard Baugerød

Det bør understrekes at det Brown observerte var bevegelser av partikler inne i pollencellene, altså ikke av selve pollenkornene.

svarte Øyvind Grøn

Hei Halvard!Takk for kommentaren. Den er nå tatt med i artikkelen om Brownske bevegelser.Vennlig hilsenØyvind

skrev Sonja Helene Servan

Albert Einstein skal i følge SNLs artikkel ha gitt en ny, fullstendig teori for de brownske bevegelsene. Kanskje man kunne ha nevnt det i denne artikkelen?

svarte Øyvind Grøn

Hei Sonja Helene!Takk for kommentaren. Jeg har inkludert en ny setning i artikkelen der dette er nevnt.Vennlig hilsenØyvind

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg