Paraná - delstat i Brasil

Paraná, delstat i Brasil, lengst nord i Sør-regionen, med kyst til Atlanterhavet i øst, grenser til Paraguay og Argentina i sørvest og til delstatene São Paulo i nord, Mato Grosso do Sul i nordvest og Santa Catarina i sør; 199 709 km2 med 10 279 500 innb. (2007). Hovedstad Curitiba.

Natur

Fjellene Serra do Mar løper tett langs den smale kyststripen (Litoral) og skiller denne fra platålandet som dekker hele det indre av delstaten. Den 98 km lange kyststripen brytes av Baia de Paranaguá. Platålandet inndeles i Planalto Atlântico, dannet av granitt nær kysten, og Planalto Meridional, dannet av basalt i det indre. Fra Serra do Mar heller platålandet vestover mot Rio Paraná, som danner delstatens vestgrense. Rio Paraná er en del av elvesystemet Prata (Platina) som ender ut i Rio de la Plata ved Buenos Aires. Verdens største vannkraftverk (1997), Itaipu-demningen, demmer opp Rio Paraná i en 1400 km2 stor kunstig innsjø langs grensen mot Paraguay. Bielven Rio Iguaçu danner på grensen mot Argentina Iguaçu-fallene (Saltos do Iguaçu), som er et av verdens mektigste fossefall. Klimaet er subtropisk.

Befolkning

Innbyggerne består av etterkommere etter italienske, tyske, slaviske og japanske immigranter, afrikanske slaver og indianere. I moderne tid har paraguayanere bosatt seg lengst vest i Paraná. Under den økonomiske stagnasjonsperioden i 1970-årene utvandret mange fra landsbygda til São Paulo, Mato Grosso og Rondônia. 81 % bor i byer (2001). De største byregioner er (innb. 2007): hovedstaden Curitiba (3,1 mill.), Londrina (486 600), Maringá (320 700) og Foz do Iguaçu (308 900).

Næringsliv

Paraná har et variert og relativt avansert næringsliv. Den vulkanske basaltjorden i det indre av Paraná danner basis for et omfattende jordbruk. Delstaten er en ledende produsent av mais, hvete, bønner og havre, og den nest største produsenten av bygg og soyabønner. En tidligere omfattende kaffedyrking i nordvest er redusert i omfang grunnet frostplager. Ellers dyrkes poteter, sukkerrør, sitrusfrukt, maniok og ris. Det drives omfattende oppdrett av griser og fjærkre. Delstaten er en storeksportør av vannkraft, særlig fra Itaipu ved Rio Paraná. Industrien omfatter bearbeiding av landbruksvarer, produksjon av papir og cellulose, gjødningsstoffer, bygningsvarer, metallvarer og elektriske produkter. Siden 1990-årene er det utviklet en omfattende bilindustri med hjelp av både Audi/Volkswagen og Renault. Foz do Iguaçu er et viktig turistsenter for de nærliggende fossefallene som står på UNESCOs Liste over verdens naturarv. Samferdselen er velfungerende. Bl.a. har et offentlig kommunikasjonssystem i hovedstaden Curitiba tiltrukket seg internasjonal oppmerksomhet grunnet sin miljøvennlighet. Det fleste av eksportvarene skipes ut over havnebyen Paranaguá.

Historikk

De første immigrantene fra Portugal og São Paulo ble lokket av gullfunn på 1600-tallet, men kvegdrift ble straks viktigste næringsvei. Området var en del av São Paulo inntil autonomi ble innvilget 1853. Et immigrasjonsprogram lokket i perioden 1875–90 til seg store mengder av slaviske folk fra Polen, Russland og Østerrike-Ungarn samt noen tyskere og italienere. Samtidig ble jernbanen utbygd for å utnytte de rike skogressursene.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg