Iguazufallene, fossefall på grensen mellom Argentina og Brasil, nærmere bestemt i provinsen Misiones i Argentina og delstaten Paraná i Brasil.

Navnet Iguazú stammer fra guaraní og er satt sammen av ordene ì (vann) og guazú (stor). Iguazufallene består av i alt 250 fossefall hvorav de største er på hele 80 meter. Vannmengden varierer fra 1750 til 12750 kubikkmeter pr sekund. Fossefallene er del av elven Iguazú/Iguaçu, og befinner seg 23 kilometer fra stedet der denne elven flyter sammen med en annen av de store elvene i Sør-Amerika, nemlig Paraná. Stedet der disse to mektige elvene flyter sammen kalles for La Triple Frontera / Marco das três Fronteiras, henholdsvis spansk og portugisisk for treriksgrensen. I dette krysningspunktet møtes Argentina, Brasil og Paraguay, derav navnet.

Europeerne oppdaget for første gang disse fossefallene i 1542, da en ekspedisjon ledet av Alvar Núñez Cabeza de Vaca var på vei mot Asunción, Paraguays hovedstad.

Fossefallene er en del av nasjonalparkene Iguaçu/Iguazú i Brasil og Argentina. Disse to nasjonalparkene kom på UNESCOs verdensarvliste i henholdsvis 1986 og 1984.

Iguazú-/Iguaçufallene er et av de viktigste turistmålene for Sør-Amerika generelt, og Brasil og Argentina spesielt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

15. desember 2014 svarte Georg Kjøll

Takk for at du sier fra om dette og foreslår forbedringer i tekst, Sverre Olav. Jeg har evaluert og publisert nå, men fjernet det originale lavoppløselige bildet, og la heller til to fritt lisensierte fotografier i bedre kvalitet.

Alt godt fra Georg

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.