Iguazufallene (spansk: Cataratas del Iguazú, portugisisk: Cataratas do Iguaçu) ligger på grensen mellom Argentina og Brasil, nærmere bestemt i provinsen Misiones i Argentina og delstaten Paraná i Brasil.

Navnet Iguazú stammer fra guaraní og er satt sammen av ordene ì (vann) og guazú (stor). Iguazufallene består av i alt 250 fossefall hvorav de største er på hele 80 meter. Vannmengden varierer fra 1750 til 12750 kubikkmeter pr sekund. Fossefallene er del av elven Iguazú/Iguaçu, og befinner seg 23 kilometer fra stedet der denne elven flyter sammen med en annen av de store elvene i Sør-Amerika, nemlig Paraná. Stedet der disse to mektige elvene flyter sammen kalles for La Triple Frontera / Marco das três Fronteiras, henholdsvis spansk og portugisisk for treriksgrensen). I dette krysningspunktet møtes Argentina, Brasil og Paraguay, derav navnet.

Europeerne oppdaget for første gang disse fossefallene i 1542, da en ekspedisjon ledet av Alvar Núñez Cabeza de Vaca var på vei mot Asunción, Paraguays hovedstad.

Fossefallene er en del av nasjonalparkene Iguaçu/Iguazú i Brasil og Argentina. Disse to nasjonalparkene kom på UNESCOs verdensarvliste i henholdsvis 1986 og 1984. Iguazú-/Iguaçufallene er et av de viktigste turistmålene for Sør-Amerika generelt, og Brasil og Argentina spesielt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

15. desember 2014 svarte Georg Kjøll

Takk for at du sier fra om dette og foreslår forbedringer i tekst, Sverre Olav. Jeg har evaluert og publisert nå, men fjernet det originale lavoppløselige bildet, og la heller til to fritt lisensierte fotografier i bedre kvalitet.

Alt godt fra Georg

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.