Santa Catarina

Santa Catarina, delstat i Brasil, Sør-regionen, ved Atlanterhavet, mellom delstatene Paraná og Rio Grande do Sul, grenser til Argentina i vest; 95 346 km2 med 5 868 000 innb. (2007). Hovedstad: Florianópolis.

Faktaboks

Uttale
santa catarˈina

Natur

Fjellene Serra do Mar (med høyeste topp Morro da Igreja, 1822 moh.) løper langs kysten og skiller den smale kystsletta og Itajaí-dalen (Vale do Itajaí) fra platålandet innenfor. Platålandet er bygd opp av vulkanske bergarter, og dreneres vestover av Rio Uruguai (sp. Uruguay). Kysten er noe buktet med enkelte øyer. Klimaet er fuktig subtropisk med 1200–2500 mm nedbør. Området rundt São Joaquim regnes for Brasils kjøligste område.

Befolkning

Befolkningen er etterkommere etter portugisere (hovedsakelig fra Azorene), tyskere, italienere og japanere. Portugiserne bebor hele kysten inklusive hovedstaden Florianópolis hvor deres kultur preger arkitekturen. Tyskerne ankom i siste halvdel av 1800-tallet og bosatte seg lengst i nord og i Vale do Itajaí hvor det fremdeles finnes tysktalende lokalsamfunn. I byene Blumenau og Joinville opprettholdes fremdeles tyske tradisjoner som f.eks. oktoberfesten. I det indre, nær grensen mot Rio Grande do Sul, opprettholdes fremdeles tradisjoner fra gaúcha(cowboy)-kulturen. 79 % av befolkningen bor i byer og tettsteder. De største byregionene (innb. 2007) er Joinville (470 400), Florianópolis (385 000), Blumenau (270 700) og São José (194 200 innb. 2000). Levekårene er blant de beste i Brasil.

Næringsliv

Næringslivet er relativt velutviklet og dynamisk og preges av små og middelstore bedrifter. Delstaten har ikke de samme store økonomiske og sosiale forskjellene i befolkningen som ellers i Brasil. Landbruket drives på familiegårder etter europeisk mønster, og omfatter 70 % av landarealet. Delstaten er storprodusent av mais, ris, hvete, løk, pinjenøtter, skogsurter og epler. Delstaten er også landets største produsent av østers. De viktigste husdyrene er storfe, griser og fjærkre. Det brytes kull i sør. Fiskeflåten er blant Brasils største. Landbruk og fiske gir grobunn for en betydelig næringsmiddelindustri. Byene med tysk bosetning er viktige produsenter av tekstiler, motorer og metallurgiske produkter. Rundt Joinville er det etablert møbelindustri og produksjon av bygningsprodukter. Keramikkvarer produseres i sør. Industrien har fortsatt større betydning enn tjenestenæringene. Likevel er turismen svært viktig, særlig i Florianópolis som med sine vidstrakte sandstrender er landets tredje viktigste rekreasjonssted etter Rio de Janeiro og Salvador. Innlandet er senter for brasiliansk vinterrekreasjon. Viktigste havnebyer er Itajaí og São Francisco do Sul.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg