Faktaboks

Uttale
santa catarˈina
Florianópolis
Strandpromenaden i Florianópolis.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0
Florianópolis
Praia Mole, Florianopolis, Santa Catarina

Santa Catarina er en delstat i Sør-regionen i Brasil. Delstaten har kystlinje til Atlanterhavet i øst og grenser til Argentina i vest, samt delstatene Paraná i nord og Rio Grande do Sul i sør. Santa Catarina dekker et areal på 95 346 km2 og har 7 252 502 innbyggere (IBGE, estimat for 2020). Hovedstaden er Florianópolis.

Natur

Fjellene Serra do Mar (med høyeste topp Morro da Igreja, 1822 meter over havet) løper langs kysten og skiller den smale kystsletta og Itajaí-dalen (Vale do Itajaí) fra platålandet innenfor. Platålandet er bygd opp av vulkanske bergarter, og dreneres vestover av elven Uruguai. Kysten er noe buktet med enkelte øyer. Klimaet er fuktig subtropisk med 1200–2500 millimeter nedbør. Området rundt byen São Joaquim regnes for Brasils kjøligste.

Befolkning

Befolkningen er etterkommere etter portugisere (hovedsakelig fra Asorene), tyskere, italienere og japanere. Portugiserne bebor hele kysten inklusive hovedstaden Florianópolis, hvor deres kultur har satt preg på arkitekturen. Tyskerne ankom i siste halvdel av 1800-tallet og bosatte seg lengst i nord og i Itajaí-dalen hvor det fremdeles finnes tysktalende lokalsamfunn. I byene Blumenau og Joinville opprettholdes fremdeles tyske tradisjoner, blant annet oktoberfesten. I det indre, nær grensen mot Rio Grande do Sul, opprettholdes fremdeles tradisjoner fra gaúcho-kulturen. 84 prosent av befolkningen bor i byer og tettsteder (2010). De største bykommunene er Joinville, Florianópolis, Blumenau og São José. Levekårene er blant de beste i Brasil.

Næringsliv

Balneário Camboriú, Santa Catarina
Badebyen Balneário Camboriú er kjent som «Brasils Dubai».

Næringslivet er velutviklet og dynamisk og preges av små og middelstore bedrifter. Delstaten har ikke de samme store økonomiske og sosiale forskjellene i befolkningen som ellers i Brasil. Landbruket drives på familiegårder etter europeisk mønster, og omfatter 70 prosent av landarealet. Delstaten er storprodusent av mais, soya, tobakk, maniok, bønner, ris, hvete, bananer, epler og poteter. De viktigste husdyrene er storfe, griser og fjærkre. Det brytes kull i sør. Fiskeflåten er blant Brasils største, og landbruk og fiske gir grobunn for en betydelig næringsmiddelindustri. Byene med tysk bosetting er viktige produsenter av tekstiler, motorer og metallurgiske produkter. Rundt Joinville er det etablert møbelindustri og produksjon av bygningsprodukter. Keramikkvarer produseres i sør.

Industrien har fortsatt større betydning enn tjenestenæringene. Likevel er turismen svært viktig, særlig i Florianópolis som med sine vidstrakte sandstrender er landets tredje viktigste rekreasjonssted etter Rio de Janeiro og Salvador. Badebyen Balneário Camboriú er kjent som «Brasils Dubai». Byen har 145 796 innbyggere (IBGE, estimat for 2020), men svulmer opp til over en million om sommeren. Innlandet er senter for brasiliansk vinterrekreasjon. Viktigste havnebyer er Itajaí og São Francisco do Sul.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg