Rondônia

Før den industrielle utviklingen på 1900-tallet var hele området dekket av regnskog.

Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Rondônia er en delstat i Brasils Nord-region, i den sørlige delen av Amazonasregionen. Delstaten grenser til Bolivia i sørvest og til delstatene Mato Grosso i øst, Amazonas i nord og Acre i nordvest. Den dekker et areal på 238 576 km2 og har 1 796 460 innbyggere (IBGE, estimat for 2020). Hovedstad og største by er Porto Velho.

Faktaboks

Uttale
rondˈônia

Natur

Terrenget omfattes av elvesletter i vest, nedsenkninger med små platåer i nord og ellers platåland. Fjellkjedene Parecis og Pacaás Novos, med høyeste topp 1126 meter over havet, løper gjennom delstaten i retning nordvest–sørøst. I nord gjennomstrømmes delstaten av elven Madeira, en bielv til Amazonas. Klimaet er tropisk med rikelig nedbør og årlig middeltemperatur på 26 °C. Regnskog dekker 2/3 av arealet.

Befolkning

Rondônia var opprinnelig svært tynt befolket, men folketallet eksploderte fra 70 000 i 1960, 500 000 i 1980 til 1 562 409 ved folketellingen i 2010. Hovedvekten av befolkningen består av fattige innflyttere fra Brasils Nordøst-region, samt entreprenører fra Sør-regionen. Før 1900 var regionen hovedsakelig befolket av ulike stammesamfunn, blant annet uru-eu-wau-wau, wajuru og tuparí. Etter hvert som bilindustrien vokste, tiltrakk etterspørselen etter gummi nybyggere til regionen for å høste lateks fra gummitrær.

Den raske befolkningsveksten har medført en serie av sosiale problemer som konflikter om rettigheter til land mellom nye og gamle befolkningsgrupper. Svært ofte er den opprinnelige urbefolkningen rammet av konfliktene. Om lag 73 prosent av befolkningen er bosatt i byer, og de største byregionene er Porto Velho, Ji-Paraná og Ariquemes.

Næringsliv

Økonomien i Rondônia er basert på jordbruk, næringsmiddelindustri og mineralutvinning. De viktigste eksportartiklene er storfekjøtt, soya, tinn, treverk og innmat. Eksportproduktene eksporteres med båt langs elven Madeira. Ellers dyrkes kakao, kaffe, maniok, bønner, ris og mais. Trevirkeindustrien har medført sterk reduksjon av regnskogsreservene, og politiske tiltak er satt inn for å dempe avskogingsraten.

Den økonomiske utviklingen av området startet i 1960-årene med tapping av gummi og høsting av paranøtter. Utbygging av veiforbindelse med den sørlige sentrale delen av Brasil åpnet for hogst i de rike skogene samt rydding av land for store kvegfarmer. Samtidig førte funn av gull og kassiteritt til økt innflytting.

Økonomisk utvikling hindres av alvorlige problemer med korrupsjon, ineffektiv politisk og administrativ styring samt voldelige episoder mellom store landeiere og småbønder.

Historie

Med byggingen av jernbanelinjen Madeira-Mamoré (1907–1912) økte bosettingen i området. Rondônia var en del av delstaten Amazonas til 1943, da den ble utskilt som territoriet Guaporé, oppkalt etter grenseelven til Bolivia. Territoriet ble omdøpt til Rondônia i 1956 for å hedre Cândido Rondon (1865–1958), en brasiliansk oppdager og beskytter av urbefolkningen. I 1981 ble Rondônia innlemmet som en delstat i Brasil.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg