Rondônia

Rondônia, delstat i Brasil, Nord-regionen, i den sørlige delen av Amazonasregionen, grenser til Bolivia i sørvest; 238 576 km2 med 1 454 200 innb. (2007). Hovedstad: Porto Velho.

Faktaboks

Uttale
rondˈônia

Natur

Terrenget omfattes av elvesletter i vest, nedsenkninger med små platåer i nord og ellers platåland. Fjellkjedene Parecis og Pacaás (høyeste topp 1126 moh.) løper gjennom delstaten i retning nordvest–sørøst. I nord gjennomstrømmes delstaten av Rio Madeira, bielv til Amazonas. Klimaet er tropisk med rikelig nedbør og årlig middeltemperatur på 26 °C. Regnskog dekker 2/3 av arealet.

Befolkning

Rondônia var opprinnelig svært tynt befolket, men folketallet har eksplodert fra 70 000 i 1960 til 500 000 i 1980 og 1,4 mill. i 2007. Hovedvekten av befolkningen består av fattige innflyttere fra Brasils Nordøst-region som bl.a. arbeider som gullgravere og entreprenører fra Sør-regionen lengst sør i Brasil. Den raske befolkningsveksten har medført en serie av sosiale problemer som konflikter om bl.a. rettigheter til land mellom nye og gamle befolkningsgrupper. Svært ofte er den opprinnelige indianske befolkningen rammet av konfliktene, som nådde et klimaks med drap på 29 gullgravere i 2004. 54 % av befolkningen bor i byer, og de største er (innb. 2007) hovedstaden Porto Velho (304 100) og Ji-Paraná (91 700).

Næringsliv

Den økonomiske utviklingen av området startet i 1960-årene med tapping av gummi og høsting av paranøtter. Utbygging av veiforbindelse med den sørlige sentrale delen av Brasil åpnet for hogst i de rike skogene samt rydding av land for store kvegfarmer. Samtidig førte funn av gull og tinn til økt innflytting. Det viktigste eksportproduktet er soya, som eksporteres med båt langs elven Madeira. Ellers dyrkes kakao, maniok, bønner, ris og mais. Trevirke er også viktig eksportprodukt, hvilket har medført sterk reduksjon av regnskogsreservene. Rondônia er Brasils nest største eksportør av tinnmalm. Den foreløpig beskjedne industrien omfatter bearbeiding av landbruksprodukter. Økonomien hindres av alvorlige problemer med korrupsjon, ineffektiv politisk og administrativ styring samt voldelige episoder mellom store landeiere og småbønder.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg