Itaipu

Målt i årlig produksjon er Itaipú verdens største kraftverk.
Itaipú
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Itaipu er et vannkraftverk ved elven Paraná, som ligger på grensen mellom det sørlige Brasil og Paraguay. Kraftverket er regnet som verdens nest største med en installert ytelse på 14 GW.

Kraftverket er et brasiliansk-paraguayansk samarbeidsprosjekt. Arbeidet med å bygge demningene til kraftverket startet i 1975 og ble fullført i 1991. Demningene, den største med høyde på 196 meter, er utført i betong med sidevanger av jord, og har en total lengde på 7300 meter. Dammen dekker et areal på 1 350 kvadratkilometer, og kan holde tilbake rundt 29 milliarder kubikkmeter vann.

De første aggregatene ble satt i drift i 1983, og etter en trinnvis utbygging var kraftverket ferdigstilt i 2003 med en ytelse på 12,6 GW. Kraftverket var da verdens største, men er senere overgått av det kinesiske kraftverket ved Tre kløfter-demningen. I 2006 ble kraftverket utvidet til 14 GW, og fikk da til sammen 20 aggregater, hver med en ytelse på 700 MW. Årlig produksjon har ligget over 90 TWh, men i 2016 ble det produsert hele 103,1 TWh elektrisk energi, som er den høyeste årsproduksjon som noen gang er målt for et kraftverk. Målt i årlig produksjon blir dermed Itaipu verdens største kraftverk.

Kraftverket driftes av selskapet Itaipu Binacional. Siden produksjonen langt overskrider Paraguays etterspørsel etter elektrisk energi, blir rundt 90 prosent av det som produseres i kraftverket brukt i Brasil.

Teknisk sett representerte Itaipu et prosjekt som stod i en særklasse med hensyn til presisjon og bruk av avanserte byggemåter og konstruksjoner. Imidlertid har miljøinngrepene har vært merkbare. Mange har pekt på at store, naturskjønne områder ble ødelagt som følge av utbyggingen, og dessuten måtte rundt 59 000 mennesker tvangsflyttes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg