Ousmane Sembene

Faktaboks

Ousmane Sembene
Født
1. januar 1923, Ziguinchor, Senegal
Død
9. juni 2007
Dakar, Senegal

Artikkelstart

Ousmane Sembene, senegalesisk filmregissør og manusforfatter. Sembene har blitt kalt opphavet til moderne afrikansk film. Han studerte ved Gorkij filminstitutt i Moskva i ett år, og begynte med å regissere kortfilm tidlig på 1960-tallet.

Sembenes politiske engasjement stod tydelig frem allerede i spillefilmdebuten La Noire de...(1966), som var Afrikas første langfilm produsert og regissert av en afrikaner. Med Mandabi (1968) fikk han mye internasjonal oppmerksomhet, og filmen vant juryens spesialpris under filmfestivalen i Venezia.

Den kontroversielle Ceddo (1976) var i mange år forbudt av senegalesiske myndigheter, og det som ofte anses som Sembenes mesterverk, Camp de Thiaroye (1998), var et oppgjør med Frankrikes kolonisering av Senegal. Også denne vant juryprisen i Venezia.

Utover 1990- og 00-tallet tok arbeidene hans en mer tydelig feministisk retning; L'Héroïsme au Quotidien (1999) var en bønn til afrikanske kvinner om å bryte fri fra undertrykkelse, og den prisvinnende og internasjonalt anerkjente Moolaadé (2002), var et sterkt kritisk innlegg i debatten om kvinnelig omskjæring.

Sembene var også forfatter av en rekke bøker, deriblant romanene Le Docker Noir (1956) og Les Bouts de Bois de Dieu (1960). Regissørene Samba Gadjigo og Jason Silverman laget dokumentaren Sembene! (2016). Gadjigo stod også bak biografien Ousmane Sembene - The making of a Militant Artist (2010).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg