Senegals geografi

Beliggenheten ved Kapp Verde (Cap Vert), Afrikas vestligste punkt, gjør Dakar til en av Afrikas viktigste havnebyer. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Utløpet av Senegalelva ligger ved Saint-Louis i Senegal. Bildet viser et fiskemarked ved elva.

Artikkelstart

Størstedelen av Senegal består av lavland dekket med sedimentære bergarter fra kritt, tertiær og kvartær. Lengst i vest ligger Cap Vert-odden, der hovedstaden Dakar ligger. I dette vulkanske terrenget, hvor berggrunnen for det meste består av basalt, finnes en rekke mindre, harde og kantede platåer. Innenfor odden ligger et større lavlandsbasseng som er gjennomskåret av en rekke elver. Lengst i sørøst når terrenget ytterkantene av fjellmassivene i Mali og Guinea. Atlanterhavskysten er sandig og merket av de store brenningene. Sør for munningen av elven Saloum består kysten av en rekke rias. Selve kystlandet består av mangrovesumper. Elvene Senegal, Saloum og Casamance danner innbuktninger i den ellers jevne kysten.

Klima

Senegal har tropisk regnklima i sør, steppeklima i nord. Den nordlige delen tilhører Sahelbeltet. Regntiden varer fra juli til oktober i nord med årlig nedbørsmengde under 400 millimeter. Regntiden i sør varer fra mai/juni til oktober med en årlig nedbør på omkring 1500 millimeter. Nedbøren er imidlertid ustabil, og landet hjemsøkes hyppig av tørkeperioder. Middeltemperaturen er 30–35 °C i innlandet, noe under 30 °C ved kysten. Årets kaldeste periode er desember–februar med månedsmiddeltemperaturer 20–24 °C. Den varmeste perioden er ved begynnelsen av regntiden i innlandet og ved slutten av regntiden ute ved kysten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg