Faktaboks

Dakar
Uttale
dakˈar
Dakar

Beliggenheten ved Kapp Verde (Cap Vert), Afrikas vestligste punkt, gjør Dakar til en av Afrikas viktigste havnebyer.

Av /NTB Scanpix ※.

Dakar er hovedstad i Senegal, beliggende ved atlanterhavskysten, lengst vest på det afrikanske kontinentet, på sørsiden av Kapp Verde-halvøya. Dakar er landets største by med 3 520 000 innbyggere i storbyområdet (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon).

Bybeskrivelse

Dakar er en moderne by med brede gater og et viktig kommunikasjonsknutepunkt. Byen er en av de viktigste havnebyene i Vest-Afrika. Havnen har verft og tørrdokk. Dakar er også flåtehavn med plass for de største skip og en viktig fiskehavn. Jernbanelinjen, som fører til Bamako i Mali og nordøstover til St. Louis, var lenge en viktig transportforbindelse (i dag ute av drift). Dakar har internasjonal lufthavn (Yoff), og mange anløp av både skip og fly i interkontinental trafikk.

Det foregår utførsel av jordnøtter, kapok, fosfat, huder med mer. Industrien omfatter olje- og kornmøller, bryggerier, fiskeindustri og oljeraffinering. Byen har universitet fra 1957, flere museer og nasjonalteater, i tillegg til pasteurinstitutt, romersk-katolsk erkebispesete og stor moské.

Øya Gorée, utenfor Dakar, var på 1400–1800-tallet oppsamlingsplass for slaver fra hele det indre av Vest-Afrika før de ble sendt med skip til Amerika. Øya er i dag utbygd som minnesmerke og museum, og står på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Historie

Gorée ble okkupert av nederlenderne i 1617, og kom under fransk kontroll i 1677. Selve Dakar ble grunnlagt av den franske offiseren Louis Léon Faidherbe i 1857, og ble hovedstad i Fransk Vest-Afrika i 1904.

Ved begynnelsen av andre verdenskrig, etter den franske kapitulasjonen i 1940, foretok britene 8. juli en aksjon mot franske flåtestridskrefter på Dakars havn. 23. september gjorde Charles de Gaulle med britisk hjelp et mislykket forsøk på å ta byen. Dakar og Vest-Afrika sluttet seg til de allierte i 1943.

Etter andre verdenskrig vokste Dakars industri sterkt. Byen var hovedstad i den kortlivede Mali-føderasjonen (1959–1960), og ble hovedstad i Senegal da landet ble selvstendig i 1960.

Les mer i Store norske leksikon

Kilder

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg