Dakar, hovedstad i Senegal, beliggende ved atlanterhavskysten, lengst vest på det afrikanske kontinent, på sørsiden av Kapp Verde-halvøya. Landets største by med 3 520 000 innbyggere i storbyområdet (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon).

Dakar er en moderne by med brede gater og et viktig kommunikasjonsknutepunkt. Byen er en av de viktigste havnebyene i Vest-Afrika. Havnen har verft og tørrdokk. Dakar er også flåtehavn med plass for de største skip og en viktig fiskehavn. Jernbanelinjen, som fører til Bamako i Mali og nordøstover til St. Louis, var lenge en viktig transportforbindelse (i dag ute av drift). Dakar har internasjonal lufthavn (Yoff), og mange anløp av både skip og fly i interkontinental trafikk.

Utførsel av jordnøtter, kapok, fosfat, huder m.m. Industrien omfatter olje- og kornmøller, bryggerier, fiskeindustri og oljeraffinering. Universitet fra 1957, flere museer og nasjonalteater. Pasteurinstitutt, romersk-katolsk erkebispesete. Stor moské. Øya Gorée, utenfor Dakar, var på 1400–1800-tallet oppsamlingsplass for slaver fra hele det indre av Vest-Afrika før de ble sendt med skip til Amerika. Øya er i dag utbygd som minnesmerke og museum, og står på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Gorée ble okkupert av nederlenderne i 1617, og kom under fransk kontroll i 1677. Selve Dakar ble grunnlagt av den franske offiseren Louis Léon Faidherbe i 1857, og ble hovedstad i Fransk Vest-Afrika i 1904. Etter den franske kapitulasjonen i 1940 foretok britene 8. juli en aksjon mot franske flåtestridskrefter på Dakars havn. 23. september gjorde Charles de Gaulle med britisk hjelp et mislykket forsøk på å ta byen. Dakar og Vest-Afrika sluttet seg til de allierte i 1943. Etter andre verdenskrig vokste Dakars industri sterkt. Byen var hovedstad i den kortlivede Mali-føderasjonen (1959–60), og ble hovedstad i Senegal da landet ble selvstendig i 1960.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.