Dakar

Dakar

Beliggenheten ved Kapp Verde (Cap Vert), Afrikas vestligste punkt, gjør Dakar til en av Afrikas viktigste havnebyer. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Dakar er hovedstad i Senegal, beliggende ved atlanterhavskysten, lengst vest på det afrikanske kontinentet, på sørsiden av Kapp Verde-halvøya. Dakar er landets største by med 3 520 000 innbyggere i storbyområdet (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon).

Faktaboks

Uttale
dakˈar

Bybeskrivelse

Dakar er en moderne by med brede gater og et viktig kommunikasjonsknutepunkt. Byen er en av de viktigste havnebyene i Vest-Afrika. Havnen har verft og tørrdokk. Dakar er også flåtehavn med plass for de største skip og en viktig fiskehavn. Jernbanelinjen, som fører til Bamako i Mali og nordøstover til St. Louis, var lenge en viktig transportforbindelse (i dag ute av drift). Dakar har internasjonal lufthavn (Yoff), og mange anløp av både skip og fly i interkontinental trafikk.

Det foregår utførsel av jordnøtter, kapok, fosfat, huder med mer. Industrien omfatter olje- og kornmøller, bryggerier, fiskeindustri og oljeraffinering. Byen har universitet fra 1957, flere museer og nasjonalteater, i tillegg til pasteurinstitutt, romersk-katolsk erkebispesete og stor moské.

Øya Gorée, utenfor Dakar, var på 1400–1800-tallet oppsamlingsplass for slaver fra hele det indre av Vest-Afrika før de ble sendt med skip til Amerika. Øya er i dag utbygd som minnesmerke og museum, og står på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Historie

Gorée ble okkupert av nederlenderne i 1617, og kom under fransk kontroll i 1677. Selve Dakar ble grunnlagt av den franske offiseren Louis Léon Faidherbe i 1857, og ble hovedstad i Fransk Vest-Afrika i 1904.

Ved begynnelsen av andre verdenskrig, etter den franske kapitulasjonen i 1940, foretok britene 8. juli en aksjon mot franske flåtestridskrefter på Dakars havn. 23. september gjorde Charles de Gaulle med britisk hjelp et mislykket forsøk på å ta byen. Dakar og Vest-Afrika sluttet seg til de allierte i 1943.

Etter andre verdenskrig vokste Dakars industri sterkt. Byen var hovedstad i den kortlivede Mali-føderasjonen (1959–1960), og ble hovedstad i Senegal da landet ble selvstendig i 1960.

Les mer i Store norske leksikon

Kilder

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg