Dakar, hovedstad i Senegal, beliggende ved atlanterhavskysten, lengst vest på det afrikanske kontinent, på sørsiden av Kapp Verde-halvøya. Landets største by med 3 520 000 innbyggere i storbyområdet (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon).

Dakar er en moderne by med brede gater og et viktig kommunikasjonsknutepunkt. Byen er en av de viktigste havnebyene i Vest-Afrika. Havnen har verft og tørrdokk. Dakar er også flåtehavn med plass for de største skip og en viktig fiskehavn. Jernbanelinjen, som fører til Bamako i Mali og nordøstover til St. Louis, var lenge en viktig transportforbindelse (i dag ute av drift). Dakar har internasjonal lufthavn (Yoff), og mange anløp av både skip og fly i interkontinental trafikk.

Utførsel av jordnøtter, kapok, fosfat, huder m.m. Industrien omfatter olje- og kornmøller, bryggerier, fiskeindustri og oljeraffinering. Universitet fra 1957, flere museer og nasjonalteater. Pasteurinstitutt, romersk-katolsk erkebispesete. Stor moské. Øya Gorée, utenfor Dakar, var på 1400–1800-tallet oppsamlingsplass for slaver fra hele det indre av Vest-Afrika før de ble sendt med skip til Amerika. Øya er i dag utbygd som minnesmerke og museum, og står på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Gorée ble okkupert av nederlenderne i 1617, og kom under fransk kontroll i 1677. Selve Dakar ble grunnlagt av den franske offiseren Louis Léon Faidherbe i 1857, og ble hovedstad i Fransk Vest-Afrika i 1904. Etter den franske kapitulasjonen i 1940 foretok britene 8. juli en aksjon mot franske flåtestridskrefter på Dakars havn. 23. september gjorde Charles de Gaulle med britisk hjelp et mislykket forsøk på å ta byen. Dakar og Vest-Afrika sluttet seg til de allierte i 1943. Etter andre verdenskrig vokste Dakars industri sterkt. Byen var hovedstad i den kortlivede Mali-føderasjonen (1959–60), og ble hovedstad i Senegal da landet ble selvstendig i 1960.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.