Senegals befolkning

Senegal. Fra øya Goree utenfor Senegals hovedstad Dakar. Øya var en gang en viktig havn for utskipning av slaver fra Vest-Afrika. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Senegal. Marked på stranden i Kayar. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Folketallet i Senegal er estimert til 15 736 000 (2020) og årlig befolkningstilvekst til 2,3 prosent. Befolkningsutviklingen er kjennetegnet ved forholdsvis høye (men synkende) fødsels- og dødsrater, henholdsvis 31,8 og 7,6 promille (2020), og en svært «ung» befolkning. Over 40 prosent er under 15 år, og kun 3 prosent er 65 år og over. Forventet levealder ved fødsel er 65 år for kvinner og 61 år for menn. Hver kvinne føder i snitt 4 barn (CIA World Fact Book 2020).

Folkegrupper

Befolkningen består av en rekke ulike etniske grupper. Den største folkegruppen er wolof, som holder til i de vestlige delene av landet og utgjør nesten 40 prosent av folketallet. Serer lever for det meste sør for Dakar og utgjør om lag 17 prosent av befolkningen. I de tørre, østlige delene av landet lever nomadiske og halvnomadiske peul (14 prosent). I tillegg kommer en rekke andre mindre folkegrupper.

Folketetthet

48 prosent av befolkningen lever i byene (2020), som for det meste er lokalisert til de kystnære områdene. Hovedstaden Dakar med 3 500 000 innbyggere (2015) er største by. Andre større byer er Thiès, Kaolack og Ziguinchor.

Religion

Nærmere 96 prosent av befolkningen er sunnimuslimer. De fleste av landets rundt 4 prosent kristne er medlemmer av den katolske kirke. Et lite antall bekjenner seg til tradisjonelle, lokale religioner.

Språk

Fransk er offisielt språk. De viktigste afrikanske språkene er wolof, serer, fulani (fulfulde) jola og mandika. Wolof brukes også som lingua franca.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg