Oliver Goldsmith

Faktaboks

Oliver Goldsmith
uttale:
gˈouldsmiþ
født:
1728
død:
1774

Oliver Goldsmith, ble født i Irland, og var en britisk forfatter. Han var sønn av en protestantisk landsbyprest.

Goldsmith studerte sporadisk i Dublin, Edinburgh og Leiden, vandret gjennom Flandern, Frankrike, Sveits og Italia og livnærte seg delvis ved å spille fløyte. Senere skiltet han med en medisinsk eksamen fra et ikke navngitt universitet. I 1756 kom han til London, hvor han levde i fattigdom. Snart ble han imidlertid kjent i litterære kretser som en fin stilist. Han utgav noen numre av et lite tidsskrift, The Bee (1759), og skrev for et annet tidsskrift en serie fingerte brev, som ble samlet under tittelen The Citizen of the World (1762). Her lar han (etter mønster av Montesquieu i Lettres Persanes) en kineser uttale seg om og kritisere livet i London. Goldsmith viser seg som en klok og sjarmerende essayist.

I 1761 ble han kjent med Dr. Johnson, og han kom med blant de første medlemmer av dennes sagnomsuste Club. Berømmelsen kom med det filosoferende reisediktet The Traveller (1764) i tidens klassiske kupletter. Det ble fulgt noen år senere av et annet større dikt, The Deserted Village (1770). I 1766 utgav han romanen The Vicar of Wakefield (norsk oversettelse Wakefieldpresten, 1950). Den har en usannsynlig intrige, men med sin skildring av den prinsippfaste, men varmhjertede familiefar og landsbyprest Primrose og sine innslag av humor og landlig idyll ble den en av 1700-tallets mest populære bøker. Goethe lovpriste den i høye toner.

Goldsmith viste sin allsidighet ved også å skrive vellykkede komedier, The Good Natur'd Man (1768) og She Stoops to Conquer (1773). Særlig den siste er blitt berømt og er med sin friske humor levende den dag i dag. Goldsmith levde et uregelmessig liv, men hans godhet og umiddelbarhet gjorde ham alminnelig avholdt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg