Ole Sverre

Faktaboks

Ole Sverre

Ole Andreas Sverre. Het opprinnelig Olsen, men endret navn til Sverre i 1892.

Født
7. juni 1865, Fredrikstad, Østfold
Død
31. januar 1952, Oslo
Grand Hotel
Av /Flickr Commons.
Lisens: Brukerspesifisert
Steen & Strøm Magasin i Oslo
Stormagasin
Lisens: CC BY SA 3.0

Urbygningen ved Norges landbrukshøgskole, oppført 1898–1900

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Ole Andreas Sverre var en norsk arkitekt. Han var utdannet ved Trondhjems tekniske læreanstalt og den tekniske høyskolen i Berlin i 1890. Sverre var assistent hos arkitekt Holm Munthe før han startet sin egen praksis i Kristiania.

Sverre hadde en stor og betydelig produksjon, preget av tidens stilutvikling i den norske arkitekturen – fra 1890-årenes historisme og dragestilsarkitektur, gjennom jugendstil og nybarokk fram til funksjonalismen.

Ole Sverre tegnet blant annet den såkalte Sverregården på hjørnet av Drammensveien og Thomles gate ved Solli plass i Oslo (1894–1898), med rikt utformet fasade i nyrenessanse av gult tegl. Andre sentrale bygg er:

Sverre var også fast arkitekt for Freia sjokoladefabrikk og tegnet en rekke av firmaets bygg på Rodeløkka. Her kan særlig nevnes utvidelsene i 1920-årene med foajeen, Freiasalen og Freiaparken.

I tillegg til Sverres mange utførte prosjekter må nevnes andrepremieutkastet i konkurransen om den nye kongevillaen på Voksenkollen i 1907, som han laget sammen med Arnstein Arneberg. Dette utkastet, med sine forbilder i storgårdsbebyggelsen i Gudbrandsdalen på 1700-tallet, ble sett på som noe nytt og lovende og fikk stor betydning for utviklingen av den nye, nasjonalt pregede nybarokken fram mot 1920-årene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg