Frognerkilen med 'Kongen' og 'Dronningen', 1932.
/Oslo museum.
Lisens: CC BY SA 3.0

Frognerkilen med kongeskipet "Norge" og Christiania Roklubs hus "Kongen".

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Frognerkilen er en vik innerst i Oslofjorden, mellom Bygdøy og strøkene Skarpsno/Skillebekk. I Frognerkilen ligger overfor hverandre Kongelig Norsk Seilforenings klubbhus "Dronningen" på Bygdøy-siden og Christiania Roklubs hus "Kongen" på Skillebekk-siden. Utenfor disse har kongeskipet "Norge" sin faste ankringsplass. For øvrig har en rekke av Oslos båtforeninger tilhold i Frognerkilen. Langs østsiden av Frognerkilen danner E18 en barriere mellom byen og vannet. Det går en spaservei på utsiden av denne over til Bygdøy kongsgård og lystslottet Oscarshall. Bilferge til Kiel går fra Hjortneskaia på østsiden av kilen.

Frognerkilen har navn etter Frogner hovedgård, som tidligere eide grunnen ned til fjorden. Den ble på 1800-tallet brukt til skøyteløp, og mest kjent er oppgjøret mellom nederlenderen Renke van der Zee og Axel Paulsen i 1885. I 1870- og 1880-årene ble det arrangert travløp på Frognerkilen i forbindelse med Christiania Marked i februar.

Les mer i Store norske leksikon

Kart

Frognerkilen
Frognerkilen
Av /Statens kartverk.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg