Artikkelstart
Kvinnebunaden fra Ofoten er en fri komposisjon uten rot i lokal draktskikk. Det er broderimotivene og inspirasjon fra enkelte klesplagg som knytter bunaden til stedet. Bunaden er utarbeidet av Petra Øien Moen, og kom i produksjon i 1989.
Faktaboks
- Draktområde
- Nordland
- Bunadskategori
- Kategori 5
I 1975 hadde rektor ved Narvik husflidsskole, Gudrun Dahlberg, fått låne en del gamle klesplagg og tekstiler til en lokal utstilling. Klesplaggene skulle angivelig være fra 1700- og 1800-tallet, og kom fra Åsgården i Punsvik i Ballangen.
Gudrun Dahlberg ga deretter Petra Øien Moen i oppdrag å skape en egen bunad for Ofoten. Det ble nedsatt en komité for å registrere gamle tekstiler i området, men det viste seg at svært lite originalt draktmateriale var bevart. Klesplaggene som Gudrun Dalberg hadde funnet fram, var for få til å kunne danne grunnlag for en komplett bunad. Gjennom annonsering og avisartikler klarte Petra Øien Moen til slutt å samle inn flere klesplagg.
Broderiene på bunaden tar utgangspunkt i Ofotens flora og bølgeborden på et gammelt kirkeforkle. Tre blomstersorter ble valgt: marikåpe fra engen, skogstjerne fra skogen og to-rads bygg fra åkeren.
I 1989 ble Ofotbunaden godkjent av samtlige husmorlag, bondekvinnelag og husflidslag i Ofoten.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.