Snøreliv i kalemank
Snøreliv i kalemank
Av .

Liv er et klesplagg, en overdel uten ermer som tradisjonelt har vært brukt av kvinner, jenter og gutter. I dag brukes uttrykket primært om overdelen til ulike bunader til kvinner, hvor vi finner både fastsydde og løse liv.

Faktaboks

Også kjent som
livstykke; lysstykk (Sunnmøre), lysstykke (Voss), løsstykk (Hordaland), vest, overliv

Snøreliv

Snørelivet har sin opprinnelse på 1500-tallet og ble brukt utenpå stakk og serk eller skjorte og ble som navnet tilsier, lukket med snøring. Det var vanlig å stive opp smørelivene, og blant annet hvalbein ble brukt. Snøreliv brukes i dag på en del rekonstruerte folkedrakter, men mange har sitt første møte med dette klesplagget i eventyret om Snehvit og de syv dverger hvor den onde dronningen snører Snehvit så hardt at hun besvimer.

Skjøteliv

Skjøteliv fra cirka 1750
Av .

Skjøtelivet kom med rokokkomoten. Der snørelivet gjerne har tungeformet avslutning, er skjøtelivet lenger og har mer vidde i skjøtene.

Livkjole

Nordfjordbunad med grønt liv og svart stakk

I Norge holdt skjøtelivene seg i motebildet fram til empiremoten gjorde sitt inntog på begynnelsen av 1800-tallet. Det antas at motebevisste kvinner klippet av skjøtene og sydde livene fast på stakkene. Slik ble livkjolen med den karakteristiske ryggen med midtsøm og buede sidesømmer skapt. Fasongen med sammensydd stakk og liv er i dag en vanlig bunadmodell som finnes over store deler av landet.

Underliv

Hvitt underliv
Av .

Tidligere brukte også kvinner, jenter og gutter et underliv, vanligvis i hvit bomull, inntil kroppen. Denne bruken forsvant da undertrøyer av jersey kom i handelen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bjørn Sverre Hol Haugen (red.): Norsk bunadleksikon, 2006
  • Kjersti Prestkvern: Snøreliv og andre draktdeler, 2015

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg