Kvinnebunad fra Lofoten
.
Bunaddistrikter i Nordland (kommune- og fylkesinndelingen i 2005)
.

Folkedraktskikken i Nordland er ikke så grundig undersøkt. Bunad- og folkedraktrådet har vært på feltarbeid i enkelte deler av fylket, og andre enkeltpersoner og organisasjoner har også jobbet med dokumentasjonsarbeid. Men en har foreløpig ikke utledet lokale variasjoner som danner grunnlag for å dele fylket i flere draktområder. En regner også med at de ikke-samiske bosetningene i Nordland har vært nokså motepregede. Det er imidlertid blant samene vi finner de sterke og særpregede folkedrakttradisjonene i Nord-Norge.

Den utvilsomt best kjente bunaden i Nord-Norge kommer fra Nordland. Lenge fantes det ikke andre bunader fra de nordligste fylkene, og den ble regnet for å høre til både i Nordland, Troms og Finnmark. Nordlandsbunaden for kvinner ble komponert i 1928, og ettersom mye av bakgrunnsmaterialet kommer fra Vefsn, blir den også kalt Vefsnbunad. Mannsbunaden fra Nordland og Troms er omtrent like gammel, og blir fortsatt regnet som en bunad for begge disse fylkene. Den presenteres under Nordland fylke her i leksikonet. I tillegg har kvinnebunaden fra Hamarøy vært i bruk siden mellomkrigstida.

I nyere tid har det kommet til en del flere bunader i Nordland. Felles for dem alle er at de er fritt komponert, og at det er andre elementer enn lokal folkedraktskikk som knytter dem til området de representerer. Ofte er det flora, fauna eller karakteristiske naturtrekk som vises i symbolikken på bunadene.

Bunader fra Nordland

Bunader som er gjenskapt av et tilfeldig eller mangelfullt materiale (kategori 4):

Bunader som er helt eller delvis fritt komponert, uten rot i lokal folkedrakttradisjon (kategori 5):

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg