Dyregeografisk tilhører Ny-Guinea den australske region og har mange likhetstrekk med Australias fauna. Kloakkdyrene er representert ved australsk maurpinnsvin og det betydelig større langsnutet maurpinnsvin. De 55 pungdyrartene tilhører familiene rovpungdyr, punggrevlinger, klatrepungdyr og kenguruer. Pattedyrfaunaen omfatter dessuten 70 flaggermusarter og mer enn 50 gnagerarter, mens sambarhjort er innført fra Indonesia. Dugong og noen små tannhvalarter forekommer i kystfarvannet.

600 fuglearter hekker på øya og hele 330 av disse er stedegne (endemiske). I tillegg opptrer 150 arter som trekk- eller streifgjester fra Asia og Australia. Karakteristiske familier, som også er endemiske for regionen, er: kasuarer, ovnhøns, gartnere (løvhyttefugler), paradisfugler og kråkevarslere. Duer, papegøyer, gjøker, isfugler og honningetere er spesielt rikt representert.

Det er mange krypdyrarter: Delta- og Ny-Guinea-krokodille, skilpadder, gekkoer, skinker, agamer og varaner. Blant kvelerslangene finnes både boaer og pytoner. Den fryktede taipanen er et eksempel på de mange giftslangene. Faunaen av virvelløse dyr er mangeartet, med blant annet fløyelsdyr, igler og store sommerfugler (fuglevinger, herkulesspinner).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.