Port Moresby

"Town", Port Moresby (2008)
Av .
Lisens: Public domain
Av .
Lisens: Public domain

Port Moresby, hovedstad i Papua Ny-Guinea. Byen ligger på sørøstkysten av Ny-Guinea, i provinsen National Capital District. Det ble registrert 307 643 innbyggere i 2009. Port Moresby er Papua Ny-Guineas administrasjons- og handelssentrum. Byen har internasjonal lufthavn – Jackson's International Airport. University of Papua New Guinea ble grunnlagt i 1966.

Faktaboks

uttale:
på:t mˈå:əzbi

Byen ligger i et område med tropisk savanne-klima, og er det stedet i Papua Ny-Guinea hvor det regner minst. Det opprinnelige sentrum, kjent som «Town» består i hovedsak av kontorbygg. Parlamentet, universitetet og en rekke hoteller er lokalisert i et område et stykke unna kalt Waigiani. Boroko er et annet viktig område i byen med forretninger og restauranter.

I 2018 ble APEC-møtet arrangert i Port Moresby, og i den forbindelse ble det bygd ut et stort kongress-senter i det populære rekreasjonsområdet Ela Beach.

Historikk

Parlamentsbygningen i Port Moresby
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Port Moresby er bygd rundt en opprinnelig landsby kalt Hanuabada, som tilhører folkegruppa motu. Språket motuene snakker ble også et lingua franca i Papua Ny-Guinea, og er i dag et av landets tre offisielle språk. Navnet fikk byen av kaptein John Moresby i 1873.

Port Moresby ble gjort til hovedstad da britisk Papua og tidligere tysk Ny-Guinea (under australsk styre siden 1918) ble slått sammen til ett territorium under australsk administrasjon. Byen forble hovedstad da landet ble selvstendig i 1975.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg