"Town", Port Moresby (2008)

Town av MSchlauch. Public domain

Port Moresby, hovedstad i Papua Ny-Guinea. Byen ligger på sørøstkysten av Ny-Guinea, i provinsen National Capital District. Det ble registrert 307 643 innbyggere i 2009. Port Moresby er Papua Ny-Guineas administrasjons- og handelssentrum. Byen har internasjonal lufthavn – Jackson's International Airport. University of Papua New Guinea ble grunnlagt i 1966.

Byen ligger i et område med tropisk savanne-klima, og er det stedet i Papua Ny-Guinea hvor det regner minst. Det opprinnelige sentrum, kjent som «Town» består i hovedsak av kontorbygg. Parlamentet, universitetet og en rekke hoteller er lokalisert i et område et stykke unna kalt Waigiani. Boroko er et annet viktig område i byen med forretninger og restauranter.

I 2018 ble APEC-møtet arrangert i Port Moresby, og i den forbindelse ble det bygd ut et stort kongress-senter i det populære rekreasjonsområdet Ela Beach.

Parlamentsbygningen i Port Moresby

Parlamentet av Steve Shattuck. CC BY 2.0

Port Moresby er bygd rundt en opprinnelig landsby kalt Hanuabada, som tilhører folkegruppa motu. Språket motuene snakker ble også et lingua franca i Papua Ny-Guinea, og er i dag et av landets tre offisielle språk. Navnet fikk byen av kaptein John Moresby i 1873.

Port Moresby ble gjort til hovedstad da britisk Papua og tidligere tysk Ny-Guinea (under australsk styre siden 1918) ble slått sammen til ett territorium under australsk administrasjon. Byen forble hovedstad da landet ble selvstendig i 1975.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.