Essen - by i Tyskland

Essen. Fra Burgerplatz med den romanske domkirken. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Essen av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Essen, by i Nordrhein-Westfalen i Tyskland, i Ruhr-området mellom Rhein–Herne-kanalen i nord og elven Ruhr i sør. I storbyområdet bor det 566 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon).

Faktaboks

Uttale
ˈessen

Næringsliv

Essen er den industrielle «hovedstaden» i Ruhr, med en betydelig jern- og stålindustri, inntil 1986 basert på lokale kullforekomster. Videreforedlingen dekker et bredt spektrum av artikler, fra lokomotiver, lastebiler og maskiner til presisjonsinstrumenter. Den øvrige industrien omfatter produksjon av kjemikalier, glassvarer og tekstiler. Før andre verdenskrig hadde Essen stor produksjon av krigsmateriell («Tysklands våpensmie»).

Bybeskrivelse

Byen har opera, konserthus, museer (bl.a. Museum Folkwang med moderne kunst), botanisk hage (Grugapark) og flere høyere læresteder. Universitetet Duisburg-Essen en av de største universitetene i Tyskland med ca 30 000 studenter. Villa Hügel, tidligere Krupp-familiens bolig, er i dag kultursenter. Essen ble kåret til europeisk kulturhovedstad for året 2010. Gruve- og koksverkområdet Zollverein ble i 2001 oppført på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Historie

Essen var et kirkelig senter allerede i tidlig middelalder, og tilhørte senere Hansaforbundet. Den var imidlertid et lite sted fram til industrialiseringen begynte i siste halvdel av 1800-tallet, med etablering av bl.a. Krupp-Werke, grunnlagt 1811. Folketallet var ca. 3000 i 1800, ca. 100 000 i 1900. Byen var okkupert av Frankrike 1923–25, og var utsatt for store ødeleggelser under andre verdenskrig. Byen er senere gjenreist med moderne kontor-, industri- og boligbebyggelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kilder

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg