Essen (by i Tyskland)

Essen. Fra Burgerplatz med den romanske domkirken. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Franske soldater oppstilt utenfor postkontoret i Essen under okkupasjonen av Ruhr-området i 1923.
Av /Library of Congress.

Artikkelstart

Essen er en by i delstaten Nordrhein-Westfalen i Tyskland. Byen ligger i Ruhr-området mellom Rhein–Herne-kanalen i nord og elven Ruhr i sør, og har 583 109 innbyggere (2018).

Faktaboks

Uttale
ˈessen

Næringsliv

Essen regnes som den industrielle «hovedstaden» i Ruhr-området, med en betydelig jern- og stålindustri, inntil 1986 basert på lokale kullforekomster. Videreforedlingen dekker et bredt spektrum av artikler, fra lokomotiver, lastebiler og maskiner til presisjonsinstrumenter. Den øvrige industrien omfatter produksjon av kjemikalier, glassvarer og tekstiler. Flere store børsnoterte selskaper har hovedsete i byen, blant annet energikonsernene E.ON og RWE. Før andre verdenskrig hadde Essen stor produksjon av krigsmateriell («Tysklands våpensmie»).

Bybeskrivelse

Byen har opera, konserthus, museer (blant annet Museum Folkwang med moderne kunst), botanisk hage (Grugapark) og flere høyere læresteder. Universitetet Duisburg-Essen er et av de største universitetene i Tyskland med cirka 42 000 studenter (2019). Villa Hügel, tidligere Krupp-familiens bolig, er i dag kultursenter. Essen var europeisk kulturhovedstad i 2010 og europeisk miljøhovedstad i 2017. Gruve- og koksverkområdet Zollverein står oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Historie

Essen var et kirkelig senter allerede i tidlig middelalder, og tilhørte senere Hansaforbundet. Den var imidlertid et lite sted fram til industrialiseringen begynte i siste halvdel av 1800-tallet, med etablering av blant annet Krupp-Werke, grunnlagt i 1811. Folketallet var cirka 3000 i 1800, cirka 100 000 i 1900.

Byen var okkupert av Frankrike fra 1923 til 1925, og var utsatt for store ødeleggelser under andre verdenskrig. Essen er senere gjenreist med moderne kontor-, industri- og boligbebyggelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg