Faktaboks

Essen
Uttale
ˈessen
Essen
Jern- og stålindustri: Essen-Krupps hovedkvarter i Essen.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Franskmenn i Essen
Franske soldater oppstilt utenfor postkontoret i Essen under okkupasjonen av Ruhr-området i 1923.
Av /Library of Congress.

Essen er en by i delstaten Nordrhein-Westfalen i Tyskland. Byen ligger i Ruhr-området mellom Rhein–Herne-kanalen i nord og elven Ruhr i sør, og har 584 580 innbyggere (årsskiftet 2021/2022). Med et flateinnhold på 210,3 m2 gir dette en befolkningstetthet på 2780 innbyggere per kvadratkilometer.

Næringsliv

Essen regnes som den industrielle «hovedstaden» i Ruhr-området, med en betydelig jern- og stålindustri, inntil 1986 basert på lokale kullforekomster. Videreforedlingen dekker et bredt spektrum av artikler, fra lokomotiver, lastebiler og maskiner til presisjonsinstrumenter. Den øvrige industrien omfatter produksjon av kjemikalier, glassvarer og tekstiler. Flere store børsnoterte selskaper har hovedsete i byen, blant annet energikonsernene E.ON og RWE. Før andre verdenskrig hadde Essen stor produksjon av krigsmateriell («Tysklands våpensmie»).

Bybeskrivelse

Folkwang
Utstillingsrom i det kjente kunstmuseet Museum Folkwang i Essen.

Byen har opera, konserthus, museer (blant annet Museum Folkwang med moderne kunst), botanisk hage (Grugapark) og flere høyere læresteder. Universitetet Duisburg-Essen er et av de største universitetene i Tyskland med 41 101 studenter (vintersemesteret 2023/2024). Villa Hügel, tidligere Krupp-familiens bolig, er i dag kultursenter. Essen var europeisk kulturhovedstad i 2010 og europeisk miljøhovedstad i 2017. Gruve- og koksverkområdet Zollverein står oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Historie

Essen var et kirkelig senter allerede i tidlig middelalder og tilhørte senere Hansaforbundet. Byen var imidlertid et lite sted fram til industrialiseringen begynte i siste halvdel av 1800-tallet, med etablering av blant annet Krupp-Werke, som ble grunnlagt i 1811. Folketallet var cirka 3000 i 1800 og cirka 100 000 i 1900.

Byen var okkupert av Frankrike fra 1923 til 1925 og var utsatt for store ødeleggelser under andre verdenskrig. Essen er senere gjenreist med moderne kontor-, industri- og boligbebyggelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg