Essen, by i Nordrhein-Westfalen i Tyskland, i Ruhr-området mellom Rhein–Herne-kanalen i nord og elven Ruhr i sør. I storbyområdet bor det 566 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon).

Essen er den industrielle «hovedstaden» i Ruhr, med en betydelig jern- og stålindustri, inntil 1986 basert på lokale kullforekomster. Videreforedlingen dekker et bredt spektrum av artikler, fra lokomotiver, lastebiler og maskiner til presisjonsinstrumenter. Den øvrige industrien omfatter produksjon av kjemikalier, glassvarer og tekstiler. Før andre verdenskrig hadde Essen stor produksjon av krigsmateriell («Tysklands våpensmie»).

Byen har opera, konserthus, museer (bl.a. Museum Folkwang med moderne kunst), botanisk hage (Grugapark) og flere høyere læresteder. Universitetet Duisburg-Essen en av de største universitetene i Tyskland med ca 30 000 studenter. Villa Hügel, tidligere Krupp-familiens bolig, er i dag kultursenter. Essen ble kåret til europeisk kulturhovedstad for året 2010. Gruve- og koksverkområdet Zollverein ble i 2001 oppført på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Essen var et kirkelig senter allerede i tidlig middelalder, og tilhørte senere Hansaforbundet. Den var imidlertid et lite sted fram til industrialiseringen begynte i siste halvdel av 1800-tallet, med etablering av bl.a. Krupp-Werke, grunnlagt 1811. Folketallet var ca. 3000 i 1800, ca. 100 000 i 1900. Byen var okkupert av Frankrike 1923–25, og var utsatt for store ødeleggelser under andre verdenskrig. Byen er senere gjenreist med moderne kontor-, industri- og boligbebyggelse.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.