Dortmund, by i Tyskland, Nordrhein-Westfalen, i østlige del av Ruhr-området, ved Dortmund–Ems-kanalen; 587 600 innb. (2007). Viktig transport- og industrisenter med Europas største kanalhavn.

Nevnes første gang i 880 som et handelssted ved den gamle ferdelsåren Hellweg. Fikk markedsrett i 990 og bryggerirett i 1293. Viktig medlem av Hansaforbundet. Med industrialiseringen midt på 1800-tallet fikk byen et veldig oppsving. Gruvedriften ble sterkt redusert i 1980-årene, og jern- og stålindustrien er derfor gått tilbake. Elektroteknisk og elektronisk industri er i dag viktige deler av næringslivet, men byen er især kjent for sine bryggerier. Dortmund produserer mer øl enn noen annen by i Europa. Stor engroshandel, bl.a. av frukt og grønnsaker.

Byen ble sterkt ødelagt under den annen verdenskrig, men noen av de viktigste minnesmerkene er gjenreist, bl.a. Reinoldikirken og Mariakirken, begge fra 1200-tallet. Nye monumentalbygg er kommet til, f.eks. teaterbygningen (Opernhaus, 1958) og Westfalenhalle (1952), som er et av de største anlegg i sitt slag i Europa for kongresser, utstillinger og sportsstevner. Universitet (1966), flere høyskoler og vitenskapelige institusjoner. Kunst- og kulturmuseum, botanisk og zoologisk hage. Store parkanlegg, bl.a. Westfalenpark (700 da) med hage- og blomsterutstillinger. Flere slott i omegnen, bl.a. Haus Bodelschwingh og Haus Rodenberg.

Dortmund (eldre navn Throtmani), nevnes første gang på slutten av 800-tallet. Fri riksstad 1232–1803, medlem av Hansaen fra 1298. På 1300-tallet var byen så rik at engelske konger flere ganger skal ha opptatt pantelån hos storkjøpmenn i Dortmund. Byen tapte seg fra Trettiårskrigen av, i 1803 var folketallet nede i ca. 4000. Utviklingen av kull- og jernmalmbrytningen fra midten av 1800-tallet og byggingen av Dortmund–Ems-kanalen (ferdig 1899), brakte ny vekst. Store ødeleggelser under den annen verdenskrig. Flere kirker og andre historiske bygninger er gjenoppbygd i opprinnelig stil.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.