Dortmund, by i Tyskland, Nordrhein-Westfalen, i østlige del av Ruhr-området, ved Dortmund–Ems-kanalen; 587 600 innb. (2007). Viktig transport- og industrisenter med Europas største kanalhavn.

Nevnes første gang i 880 som et handelssted ved den gamle ferdelsåren Hellweg. Fikk markedsrett i 990 og bryggerirett i 1293. Viktig medlem av Hansaforbundet. Med industrialiseringen midt på 1800-tallet fikk byen et veldig oppsving. Gruvedriften ble sterkt redusert i 1980-årene, og jern- og stålindustrien er derfor gått tilbake. Elektroteknisk og elektronisk industri er i dag viktige deler av næringslivet, men byen er især kjent for sine bryggerier. Dortmund produserer mer øl enn noen annen by i Europa. Stor engroshandel, bl.a. av frukt og grønnsaker.

Byen ble sterkt ødelagt under den annen verdenskrig, men noen av de viktigste minnesmerkene er gjenreist, bl.a. Reinoldikirken og Mariakirken, begge fra 1200-tallet. Nye monumentalbygg er kommet til, f.eks. teaterbygningen (Opernhaus, 1958) og Westfalenhalle (1952), som er et av de største anlegg i sitt slag i Europa for kongresser, utstillinger og sportsstevner. Universitet (1966), flere høyskoler og vitenskapelige institusjoner. Kunst- og kulturmuseum, botanisk og zoologisk hage. Store parkanlegg, bl.a. Westfalenpark (700 da) med hage- og blomsterutstillinger. Flere slott i omegnen, bl.a. Haus Bodelschwingh og Haus Rodenberg.

Dortmund (eldre navn Throtmani), nevnes første gang på slutten av 800-tallet. Fri riksstad 1232–1803, medlem av Hansaen fra 1298. På 1300-tallet var byen så rik at engelske konger flere ganger skal ha opptatt pantelån hos storkjøpmenn i Dortmund. Byen tapte seg fra Trettiårskrigen av, i 1803 var folketallet nede i ca. 4000. Utviklingen av kull- og jernmalmbrytningen fra midten av 1800-tallet og byggingen av Dortmund–Ems-kanalen (ferdig 1899), brakte ny vekst. Store ødeleggelser under den annen verdenskrig. Flere kirker og andre historiske bygninger er gjenoppbygd i opprinnelig stil.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.