Dortmund er en by i delstaten Nordrhein-Westfalen i Tyskland. Byen utgjør en del av den østlige delen av Ruhr-området, ved Dortmund–Ems-kanalen. Dortmund har 587 000 innbyggere (2017). Utstrekningen til byen er på 281 kvadratkilometer, noe som gir en befolkningstetthet på 2088 innbyggere per kvadratkilometer.

Dortmund er et viktig transport- og industrisenter med blant annet Europas største kanalhavn.

Byen nevnes første gang i 880 som et handelssted ved den gamle ferdelsåren Hellweg. Dortmund fikk markedsrett i 990 og bryggerirett i 1293, og var et viktig medlem av Hansaforbundet. Med industrialiseringen midt på 1800-tallet fikk byen et veldig oppsving. Gruvedriften ble sterkt redusert i 1980-årene, og jern- og stålindustrien er derfor gått tilbake. Elektroteknisk og elektronisk industri er i dag viktige deler av næringslivet, men byen er især kjent for sine bryggerier. Dortmund produserer mer øl enn noen annen by i Europa. Byen har stor engroshandel, blant annet av frukt og grønnsaker.

Byen ble sterkt ødelagt under andre verdenskrig, men noen av de viktigste minnesmerkene er gjenreist, blant annet Reinoldikirken og Mariakirken, begge fra 1200-tallet. Nye monumentalbygg er kommet til, for eksempel teaterbygningen (Opernhaus, 1958) og Westfalenhalle (1952), som er et av de største anlegg i sitt slag i Europa for kongresser, utstillinger og sportsstevner. Byen har universitet (1966), flere høyskoler og vitenskapelige institusjoner. Det er kunst- og kulturmuseum, botanisk og zoologisk hage, og store parkanlegg, blant annet Westfalenpark (700 dekar) med hage- og blomsterutstillinger. Det er flere slott i omegnen, blant annet Haus Bodelschwingh og Haus Rodenberg.

Fotballklubben Borussia Dortmund kommer fra byen, og hjemmebanen Signal Iduna Park (tidligere kjent som Westfalenstadion) har en tilskuerkapasitet på 81 000 tilskuere. Stadionet er en av Europas største fotballarenaer og klubben er kjent for en trofast tilhengerskare og et tilskuersnitt på litt over 80 000 tilskuere. Dette er en av de høyeste tilskuersnittene til fotballklubber. Borussia Dortmund er også en av de mer suksessfulle fotballklubbene i verden. De vant Mesterligaen i 1997 og var tapende finalister for Bayern München i 2013.

Dortmund (eldre navn Throtmani), nevnes første gang på slutten av 800-tallet. Byen var fri riksstad i perioden 1232–1803 og medlem av Hansaen fra 1298. På 1300-tallet var byen så rik at engelske konger flere ganger skal ha opptatt pantelån hos storkjøpmenn i Dortmund.

Byen tapte seg fra Trettiårskrigen (1618–1648) av, i 1803 var folketallet nede i cirka 4000. Utviklingen av kull- og jernmalmbrytningen fra midten av 1800-tallet og byggingen av Dortmund–Ems-kanalen (ferdig i 1899), brakte ny vekst. Store ødeleggelser under andre verdenskrig. Flere kirker og andre historiske bygninger er gjenoppbygd i opprinnelig stil.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.