Geldern er et tidligere grevskap og senere hertugdømme ved nedre Rhinen. Det var en av middelalderens 17 nederlandske provinser, og området er nå delt mellom Tyskland og Nederland.

Faktaboks

Uttale
gˈeldern
Også kjent som
nederlandsk Gelre

Geldern tilhørte fra slutten av 800-tallet det midtfrankiske riket Lothringen, før det på 1000-tallet ble et grevskap. I 1339 ble det et hertugdømme. I 1473 ga den tysk-romerske keiseren Fredrik 3 Geldern i len til Karl den dristige av Burgund, og i 1543 ble landet innlemmet i Nederlandene av Karl 5.

Under Nederlandenes frihetskrig ble landet delt, og ved freden i Westfalen i 1648, ved slutten av trettiårskrigen, ble Nedre Geldern en av Nederlands provinser med navnet Gelderland. Øvre Geldern tilfalt Spania. Under den spanske arvefølgekrigen fra 1701 til 1714 gjorde Preussen krav på det spanske Øvre Geldern. De besatte landet i 1703, og ved freden i Utrecht i 1713 ble Øvre Geldern delt mellom Østerrike og Preussen.

Under revolusjonskrigene erobret franskmennene landet, og på Wienkongressen i 1815 ble Geldern på ny delt opp, denne gangen mellom Preussen og Kongeriket Nederlandene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg