Faktaboks

Nordahl Solheim
Født
28. november 1934, Stavanger
Død
22. april 1997, Knarvik
Møbel
Ekteparet Solheim designet JA-benken for Husfliden Bergen i 1963.
Møbel
Av .
Portrettbilde
Nordahl Solheim
Portrettbilde
Av .

Nordahl Solheim var en norsk møbeldesigner. Han samarbeidet i nesten 40 år med kona Elsa Solheim. Deres produksjon hadde opprinnelig røtter i norsk møbelkultur, men med årene ble de mer internasjonalt orientert.

Blant høydepunktene er barnestolen Unisit og møbelserien Transit.

Utdannelse

Solheim interesserte seg tidlig for møbler og snekring. Grunnlaget ble dannet med eksamen fra snekkerlinjen på Stavanger yrkesskole i 1954. Så gikk veien videre til Bergens Kunsthåndverksskole (BKHS). Der studerte han på linjen for interiør- og møbeldesign i 1956–1959. Det bergenske designmiljøet opplevde et oppsving i 1950-årene. Viktig var interiørarkitekten Runar Børresen, som sammen med Sigurd Lie-Olsen var hans lærer. I årskullet under gikk Elsa Solheim. De giftet seg i 1960.

Virksomhet

Samme år etablerte Nordahl og Elsa Solheim felles praksis, med møbeldesign som spesialitet. De flyttet til Lindås utenfor Bergen, der de leide seg et hus. Til å begynne med ønsket de å orientere seg i norsk møbeltradisjon. For å få oversikt ble museer og biblioteker besøkt. Der fant de straks materiale som resulterte i moderne møbler med nasjonalt særpreg. Foretrukne materialer var heltre av eik, ask, furu og bjørk. Ekteparet eksperimentere mye med kjemisk beis som overflatebehandling. Puter ble trukket med håndvevde stoffer.

Husfliden i Bergen ble straks en viktig samarbeidspartner. De produserte først to peiskrakker i furu: Flamme 1 og Flamme 2. En av krakkene ser ut til å ha vært inspirert av en gammel melkekrakk og tilpasset enkle produksjonsmetoder. En annen modell for Husfliden i Bergen var Veslefrikk. Peisstolen i furu var tuftet på en tradisjonell pinnestol.

Nordahl Solheim oppsøkte flere produsenter på Jæren for å vise ekteparets møbeltegninger. Det ga etter hvert resultater. I 1964 designet de en spisestue i teak og fargelakkert tre for Lars Byberg Møbelfabrikk. Stolene er svært spesielle, med en rygg som bygger på pinnestolens prinsipper. Tilhørende var en skjenk, med poengtert vertikal og horisontal komposisjon. Utførelsen i teak og lakkert tre resulterte i en spennende kontrast. De formga også bord for Aase Mølle og Trævarefabrik som solgte godt.

Det tok tid å innarbeide seg som møbeldesignere, så de første årene hadde ekteparet Solheim også timehonorerte oppdrag for arkitektkontoret Alvsaker og Vaardal-Lunde.

Møbler i norske tresorter

Møbler

Elsa og Nordahl Solheims spisestuemøblement Fjord ble produsert ved Hardanger Møbelfabrikk. Tegnet og i produksjon fra cirka 1965.

For å skaffe seg kunder og oppdrag deltok ekteparet Solheim i konkurranser. I anledning Den Norske Husflidsforenings konkurranse i 1965 fikk de tredjepremie for peisstolen Furu 3. Samtidig ble to utkast innkjøpt. Den premierte stolen er forankret i bygdehåndverket, men likevel i tråd med tiden. Furu 3 er som navnet tilsier laget i furu. Setet er svakt skålformet, mens ryggen er laget av tre formede planker. Estetisk har den et unikt uttrykk, forankret i fortiden.

Interessen for møbler i norske tresorter økte kraftig i løpet av 1960-årene. Solheim-paret var lidenskapelig opptatt av å ivareta den arven. Det var også det som førte til deres gjennombrudd i 1965. På møbelmessen i Stavanger viste de et hytteinteriør, fordelt over tre avdelinger, spisestue, sofagruppe og hybelkjøkken.

Oppholdsrommet var møblert med parets glidestoler Arne sammen med et klaffebord og et vegghengt hjørneskap. Hybelkjøkkenet hadde et kombinert veggskap med utfellbar bordplate på veggen. Spisestuen ble innredet med framskap, kråskap og et solid spisebord i furu. Spisebordet kom med stoler i syrebeiset bjerk. Møblene fikk navnet Fjord og ble produsert av Hardanger Møbelfabrikk. Hyttens eksteriør var med enkle vindusbenker med løse puter og blomsterkasser.

Internasjonalt orientert design

Stol

Solheims fluktstol Aero ble først vist på Scandinavian Furniture Fair København 1967. Sittevinkelen kunne reguleres ved hjelp av skinnreimen mellom for- og akterstav.

Nordahl og Elsa Solheim var begge del av stilperioden Scandinavian Design. Kontakten med det nordiske miljøet gjennomsyret mye av deres møbelproduksjon. Et høydepunkt fra midten av 1960-årene er Flexi for O.P. Rykken & Co., i Øystese. Møbelserien er konstruert over formatet 55 × 55 centimeter. Flexi kom med ulike moduler som kunne kombineres, som bord, sybord, blomsterkasse og krakk. Treslagene var teak og eik. Blomsterkassen og sybordet var også i formpresset plast.

Andre gode modeller var den minimalistisk orienterte armstolen Savan for Arnes Møbelfabrikk. Fluktstolen Aero og gyngestolen Nor ble begge vist på Scandinavian Furniture Fair i København i 1967.

Internasjonale konkurranser

Ekteparet Solheim deltok i mange konkurranser opp gjennom årene. I 1968 mottok de andrepremie og idépris i en nordisk møbelkonkurranse arrangert av Sveriges Møbelindustriforbund. Andrepremien fikk de for Permutasjon. Prosjektet ble videreutviklet til 1-2-3-systemet, produsert av A/S Trevare. Idéprisen fikk de for Poly, et sittelandskap laget av et enkelt element i formstøpt hardskum satt sammen i ulike kombinasjoner. Konseptet kjennes fra Joe Colombo sin Tube Chair (1969), med sirkelformede elementer som kobles sammen.

I 1969 fikk Nordahl og Elsa Solheim diplom og gullmedalje i den 8. internasjonale møbelkonkurransen i Cantù i Italia. Samme år hadde de også hellet på sin side da Dux Sängar AB arrangerte en nordisk konkurranse om sovemøbler: «Sovrum 70».

Møbler med fjæring

Møbel
Rybow ble solgt som flatpakkemøbel. En av finessene er at armlenenes lærstropper kan reguleres for å justere sittestillingen.
Møbel
Av .
Stol

Nordahl Solheim bidro sterkest til utviklingen av Pirate av de to designerne.

Stol
Av .

Nordahl var svært inspirert av og interessert i italiensk design. Designere som Achille og Pier Giacomo Castiglioni var to av forbildene. Et produkt som fanget nysgjerrigheten, var designklassikeren Mezzadro fra 1957. Stolen er konstruert av et traktorsete som er montert til et understell i fjærende stål.

Et tidlig møbel med fjæring var hvilestolen Kengu, først vist i 1967 på Scandinavian Furniture Fair i København. Utgangspunktet til stolen laget Nordahl Solheim allerede rundt 1965. Stolen kan minne om Ingmar Rellings Siesta, men med helt annerledes understell, så kalt frisvinger. Den er i laminert tre og produsert av Rybo Møbler. Etterpå laget den norske produsenten Hove Møbler en nesten identisk stol. Det førte til forlik mellom partene, der Hove Møbler måtte betalte 350 000 kroner i erstatning. I 1973 lanserte Rybo en variant av Kengu i fjærstål, som fikk navnet Pirate.

Interessen for stoler med fjærende konstruksjoner motiverte Solheim til å lage nye modeller. Original i denne sammenhengen er sengen Pendula. Den ble laget som prototype i både laminert tre og aluminium, av henholdsvis Rybo Møbler og Georg Eknes Industrier.

Et kunstnerisk høydepunkt i karrieren var deres Futura i aluminium og hud. Hvilestolen ble presentert på møbelmessen i København i 1979. Konstruksjonen funger nesten som en hengekøye. Prinsippet er et lerretstoff som er montert i metallunderstellet, med puter om sidene og i ryggen.

En annen spesiell modell var Rybow fra 1978. Ideen bak stolen var noen feltsenger som Elsa Solheims foreldre brukte på telttur.

Stol for barna

Unisit er et av Solheims mest kjente møbler. Barnestolen er konstruert sånn at den kan «vokse» i takt med barnets utvikling, som Peter Opsviks Tripp Trapp. Finessen er at setet og fotplaten kan reguleres opp og ned, alt ut fra brukerens høyde. Stolen ble vist på Scandinavian Furniture Fair i 1979 og satt i serieproduksjon av Georg Eknes Industrier året etterpå.

Postmodernistisk design og Transit

Møbel
Nordahl og Elsa Solheims Pillar ble laget som prototype av svenske SAPA og norske Møremøbler i 1983–1984.
Møbel
Av .
Stol

Stolene i serien Transit er Solheims viktigste design.

Stol
Av .

Spennende og fremtidsrettet var Pillar. Det er et nedfellingsrør for ledninger, som står i spenn mellom gulv og tak. På røret kunne man koble på dreibare komponenter, som plater, søppelbøtter, stikkontakter og belysning. Ideen ble laget av Sapa og Møremøbler. Kanskje fordi Pillar var forut for sin tid, så stoppet prosjektet på prototypestadiet.

Solid og elegant var hyllesystemet Arkade, produsert av Arthur Solvaag i cirka 1982–1983. Som i sengen Pendula er en bueform i laminert tre det som gir møbelet særpreg. Sidevangene fungerer som bærende konstruksjon for elementer til tidsskrifter, LP-plater, bøker og pyntegjenstander.

Viktigst i ekteparets produksjon var sittesystemet Transit for Georg Eknes Industrier. Samarbeidet startet med leveransen av seter til M/S Lygra. Prosjektet begynte i 1979, og i 1981 ble de første Transit-setene montert. En forutsetning for setene var en lett konstruksjon. Man benyttet derfor aluminium. Serien har kommet i mange varianter opp gjennom årene. Transit Janus ble levert til Japan i både 1980- og 1990-årene. Transit er blitt tildelt Merket for god design av Norsk Designråd to ganger, i 1986/1987 og i 1991/1992.

Firmaet videreføres

Etter Nordahl Solheim døde i 1997, ble firmaet videreført av Elsa Solheim og sønnen Kristian Solheim, men da som Solheim Designere AS. De har fortsatt samarbeidet med Georg Eknes Industrier rundt utvikling og produksjon av Transit-serien.

Utmerkelser (i utvalg)

  • Førstepremie i SPACE møbelkonkurranse, arrangert av Norske Interiørarkitekters og Møbeldesigneres Landsforening i samarbeid med Westnofa, 1989
  • Sølvmedalje og idépris, Sveriges Industriförbunds Möbelpristävlan, 1968
  • Gullmedalje og diplom, Ottava Mostra Selletiva – Concorso Internazionale del Mobile, Cantu, Italia, 1969
  • Førstepremie, Sovrum 1970, Dux Sängar AB, Sverige, 1969

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Linder, Mats (2011). Norske designmøbler 1940–1975, Samler & Antikkbørsen
  • Gusrud, Svein og Mats Linder (2017). Norske stoler, Gaidaros forlag

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg