Torstein Nilsen. Modell: Totem. Produsert av Møremøbler. I produksjon fra 1984. Av . Begrenset gjenbruk

Fora Form

Øivind Iversen. Modell: City. Produsert av Møre Lenestolfabrikk. I produksjon fra 1955/56.
Lisens: CC BY NC 3.0

Artikkelstart

Møbelprodusenten Fora Form har en sterk og selvstendig designprofil. En rekke av bedriftens modeller er langlivede møbelklassikere som har vært i produksjon i mer enn 50 år. Stolene City, Planet og Popcorn har for lengst gått inn i norsk designhistorie.

Stolen City

Fora Form er en av landets mest profilerte møbelprodusenter. Bedriften ble etablert i 1929 under navnet Møre Kurvmøbelfabrikk, og senere Møre Lenestolfabrikk. Fra starten produserte de kurvmøbler som konkurrerte på pris med tilsvarende modeller i Oslo og østlandsområdet. På 1950-tallet var bedriften blant de første i Norge til å ta i bruk høyfrekvenslaminering. Siden 1955–1956 produserer de Øivind Iversens laminerte stol City, som straks slo an på det voksende, norske kontraktmøbelmarkedet.

Samarbeid med Sven Ivar Dysthe

Sven Ivar Dysthe. Modell: Popcorn. Produsert av Møre Lenestolfabrikk/Fora Form. I produksjon fra 1968/2012.
Popcorn
Av .

Fra 1963 har bedriften samarbeidet med Sven Ivar Dysthe. Først ut var lenestolen Laminat. Etterpå fulgte flere av Dysthes møbelklassikere – Planet (1963–1964), Laminette (1967), Prisma og Popcorn (1967–1968) – som alle fremdeles er i produksjon (2018). Dysthe har også tegnet Parabel som ble tildelt Innovasjonsprisen i 1988.

Eksperimenter

I løpet av 1980-tallet ble kontraktmøbelmarkedet viktigere for daværende Møremøbler. Generasjonen av møbeldesignere født på 1940- og 1950-tallet gjorde seg også mer gjeldende. Svein Gusrud, Torstein Nilsen og Terje Hope er noen navn blant bedriftens yngre garde av ukonvensjonelle designere. Gusrud tegnet den populære og anvendelige armstolen Rectangle, Nilsen den langlivede klassikeren Totem og Hope stolen Spring. Sistnevnte stol ble tildelt Merket for god design i 1986. Olav Eldøy og Steinar Hindenes' sittegruppe Formula med sine store ryggflater er et annet tidstypisk eksempel.

Circus Design

Circus Design. Modell: Jazz. Produsert av Fora Form. I produksjon fra 1993.
Circus Design
Av .

Stolene i Jazz-kolleksjonen ble utviklet av designerduoen Dave Vikøren og Steinar Hindenes i designerfellesskapet Circus Design. Jazz ble utviklet for Kulturhuset USF i Bergen. I anledning utviklingsarbeidet var det flere aspekter man var nødt til å ta stilling til; blant annet måtte stolene kunne stables og tåle røff behandling. I 1993, etter to års utviklingsarbeid, var de klar for produksjon. Et særtrekk ved stolene er de elegant konede bena og avbalansert ryggbrett og sete. Jazz ble tildelt Merket for god design i 1993 og Klassikerprisen for god design i 2005.

Clint-serien

Tveit & Tornøe. Modell: Clint Konferanse. Produsert av Fora Form. I produksjon fra 2009.
Clint konferanse
Av .

Stolserien Clint av Atle Tveit og Lars Tornøe ble utviklet i nært samarbeid med Fora Form. Seriens grunnkonsept er basert på rygg og sete i en krapp, buet form. Uttrykket er harmonisk og med slektskap til 1960-tallets minimalisme. Sterkest i Clint-kolleksjonen står den skulpturale Clint Konferanse med høy rygg.

Sammenslåinger og oppkjøp

I 1992 ble Møremøbler kjøpt opp av Stokke. Vatne Møbler, som Stokke kjøpte i 1989, ble fusjonert inn i Møremøbler i 1994–1995. I 1997 byttet Møremøbler navn til Fora Form, og i 2013 ble Fora Form solgt til svenske Lammhults Design Group.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Høidal, Eldar (redaktør) (2000). Et liv i form – hedersskrift for Inge Langlo, Norsk Møbelfaglig Senter
  • Nyberg, Jan (2004). Circus: Design made in Bergen, Vestlandske Kunstindustrimuseum/Skald
  • Gusrud, Svein & Mats Linder (2017). Norske stoler, Gaidaros Forlag

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg