Fora Form

Torstein Nilsen. Modell: Totem. Produsert av Møremøbler. I produksjon fra 1984.

Fora Form. Gjengitt med tillatelse

Møbelprodusenten Fora Form har en sterk og selvstendig designprofil. En rekke av bedriftens modeller er langlivede møbelklassikere som har vært i produksjon i mer enn 50 år. Stolene City, Planet og Popcorn har for lengst gått inn i norsk designhistorie.

Fora Form er en av landets mest profilerte møbelprodusenter. Bedriften ble etablert i 1929 under navnet Møre Kurvmøbelfabrikk, og senere Møre Lenestolfabrikk. Fra starten produserte de kurvmøbler som konkurrerte på pris med tilsvarende modeller i Oslo og østlandsområdet. På 1950-tallet var bedriften blant de første i Norge til å ta i bruk høyfrekvenslaminering. Siden 1955–1956 produserer de Øivind Iversens laminerte stol City, som straks slo an på det voksende, norske kontraktmøbelmarkedet.

Fra 1963 har bedriften samarbeidet med Sven Ivar Dysthe. Først ut var lenestolen Laminat. Etterpå fulgte flere av Dysthes møbelklassikere – Planet (1963–1964), Laminette (1967), Prisma og Popcorn (1967–1968) – som alle fremdeles er i produksjon (2018). Dysthe har også tegnet Parabel som ble tildelt Innovasjonsprisen i 1988.

I løpet av 1980-tallet ble kontraktmøbelmarkedet viktigere for daværende Møremøbler. Generasjonen av møbeldesignere født på 1940- og 1950-tallet gjorde seg også mer gjeldende. Svein Gusrud, Torstein Nilsen og Terje Hope er noen navn blant bedriftens yngre garde av ukonvensjonelle designere. Gusrud tegnet den populære og anvendelige armstolen Rectangle, Nilsen den langlivede klassikeren Totem og Hope stolen Spring. Sistnevnte stol ble tildelt Merket for god design i 1986. Olav Eldøy og Steinar Hindenes' sittegruppe Formula med sine store ryggflater er et annet tidstypisk eksempel.

Bak stolene i Jazz-kolleksjonen står designerduoen Dave Vikøren og Steinar Hindenes i designerfellesskapet Circus Design. Jazz ble utviklet for Kulturhuset USF i Bergen. I anledning utviklingsarbeidet var det flere aspekter man var nødt til å ta stilling til; blant annet måtte stolene kunne stables og tåle røff behandling. I 1993, etter to års utviklingsarbeid, var de klar for produksjon. Et særtrekk ved stolene er de elegant konede bena og avbalansert ryggbrett og sete. Jazz ble tildelt Merket for god design i 1993 og Klassikerprisen for god design i 2005.

Tveit & Tornøe. Modell: Clint Konferanse. Produsert av Fora Form. I produksjon fra 2009. 

Clint konferanse av Fora Form. Gjengitt med tillatelse

Stolserien Clint av Atle Tveit og Lars Tornøe ble utviklet i nært samarbeid med Fora Form. Seriens grunnkonsept er basert på rygg og sete i en krapp, buet form. Uttrykket er harmonisk og med slektskap til 1960-tallets minimalisme. Sterkest i Clint-kolleksjonen står den skulpturale Clint Konferanse med høy rygg.

I 1992 ble Møremøbler kjøpt opp av Stokke. Vatne Møbler, som Stokke kjøpte i 1989, ble fusjonert inn i Møremøbler i 1994–1995. I 1997 byttet Møremøbler navn til Fora Form, og i 2013 ble Fora Form solgt til svenske Lammhults Design Group.

  • Høidal, Eldar (redaktør) (2000). Et liv i form – hedersskrift for Inge Langlo, Norsk Møbelfaglig Senter
  • Nyberg, Jan (2004). Circus: Design made in Bergen, Vestlandske Kunstindustrimuseum/Skald

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.