Nicolaus fra Kues

Faktaboks

Nicolaus fra Kues
Nicolaus Cusanus Nicolaus av Cusa egentlig Nicolaus Krebs
Uttale
nˈicolaus fra kues
Født
1401, Kues ved Trier
Død
1464

Nicolaus fra Kues

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Nicolaus fra Kues var en tysk kardinal, filosof og matematiker og en betydelig tenker og teolog. Hans hovedverk er De docta ignorantia (1440).

Nicolaus studerte i Heidelberg, Padova og Köln, og ble 22 år gammel doktor i kanonisk rett. Han trådte i kirkens tjeneste og deltok i Baselkonsilet i 1433. Samme år forfattet han sitt store skrift De concordantia catholica, hvor han hevder at et alminnelig kirkemøte står over paven. Han var skuffet over at kirkemøtet ikke maktet å skape enhet og fred i kirken, og sluttet seg senere til pave Eugenius 4. I hans tjeneste utførte Nicolaus flere betydningsfulle verv. Til lønn ble han kardinal i 1448 og biskop av Brixen i 1450.

Nicolaus betegner overgangen mellom middelalderen og den nyere tid. Påvirket av nyplatonsk mystikk lærte han at Gud er den uendelige, i hvem alle motsetninger oppløser seg i full harmoni (coincidentia oppositorum). Mens mennesket empirisk kan erkjenne det endelige, kan det bare erkjenne Gud ved negativt å tenke alle ufullkommenheter bort, som knytter seg til endeligheten, og ved en mystisk oppløftelse til Gud som enheten i mangfoldigheten. Disse tankene utviklet Nicolaus i hovedverket De docta ignorantia.

Docta ignorantia, Den lærde uvitenhet, er betegnelsen for en innsikt om at Gud, som er et uendelig vesen, ikke lar seg fatte av den menneskelige erkjennelse. Men nettopp innsikten om umuligheten av adekvat erkjennelse av Gud og hans vesen representerer samtidig en reell og vesentlig kunnskap om Gud.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg