Nicolaus fra Kues

Faktaboks

Nicolaus fra Kues
Nicolaus Cusanus Nicolaus av Cusa egentlig Nicolaus Krebs
Uttale
nˈicolaus fra kues
Født
1401, Kues ved Trier
Død
1464

Nicolaus fra Kues

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Nicolaus fra Kues var en tysk kardinal, filosof og matematiker og en betydelig tenker og teolog. Hans hovedverk er De docta ignorantia (1440).

Nicolaus studerte i Heidelberg, Padova og Köln, og ble 22 år gammel doktor i kanonisk rett. Han trådte i kirkens tjeneste og deltok i Baselkonsilet i 1433. Samme år forfattet han sitt store skrift De concordantia catholica, hvor han hevder at et alminnelig kirkemøte står over paven. Han var skuffet over at kirkemøtet ikke maktet å skape enhet og fred i kirken, og sluttet seg senere til pave Eugenius 4. I hans tjeneste utførte Nicolaus flere betydningsfulle verv. Til lønn ble han kardinal i 1448 og biskop av Brixen i 1450.

Nicolaus betegner overgangen mellom middelalderen og den nyere tid. Påvirket av nyplatonsk mystikk lærer han at Gud er den uendelige, i hvem alle motsetninger oppløser seg i full harmoni (coincidentia oppositorum). Mens mennesket empirisk kan erkjenne det endelige, kan det bare erkjenne Gud ved negativt å tenke alle ufullkommenheter bort, som knytter seg til endeligheten, og ved en mystisk oppløftelse til Gud som enheten i mangfoldigheten. Disse tankene utviklet Nicolaus i hovedverket De docta ignorantia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg