Padova

Artikkelstart

Padova er en by i Italia som befinner seg i regionen Veneto ca. 35 km vest for Venezia. Padova er hovedstad i provinsen Padova, og har 210 465 innbyggere (2017).

Faktaboks

Uttale
pˈadova
Også kjent som
Padua

Byen er sentrum i et rikt jordbruksdistrikt, og et viktig samferdselsknutepunkt med kanalforbindelse til elvene Brenta, Adige og Po. Padova har universitet fra 1222, botanisk hage fra 1545 (Europas eldste), teknisk høyskole og observatorium.

Bybeskrivelse

Middelalderbyens ringmur med sju porter er stort sett bevart. Padova har en rekke bygninger av kunsthistorisk interesse: rådhuset og Palazzo della Ragione (Salone) fra begynnelsen av 1200-tallet, renessansehallen Loggia del Consiglio, Sant'Antonio-kirken (1223–1307) med Cappella del Santo, fresker av Mantegna og skulptur av Donatello, og Scuola del Santo med fresker av Tizian. Foran Sant'Antonio-kirken står Donatellos rytterstatue av condottieren Gattamelata. I Scrovegnikapellet i kirken Santa Maria dell'Arena finnes en serie fresker av Giotto di Bondone som regnes som hans hovedverk.

Historie

Padova var i oldtiden en av Nord-Italias største byer (Patavium). Også etter Romerrikets fall beholdt den mange av sine bytradisjoner. Den var uavhengig by fra 1000-tallet; fra 1200-tallet et sentrum for vitenskap og kunst. Etter mange feider kom Padova 1318 under familien Carrara, fra 1406 under Venezia og 1797 med Venezia under Østerrike. Tilhørte kongeriket Italia (Napoleon) 1805–14, og var så under Østerrike inntil 1866, da byen gikk inn i den italienske nasjonalstat.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg