Nesodden kirke
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Nesodden kirke er en kirke i Nesodden kommune i Akershus fylke. Den hører til i Nesodden sokn i Søndre Follo prosti. Kirken er en del av Borg bispedømme og forvaltes av Nesodden kirkelige fellesråd. Kirken har 130 sitteplasser.

Nesoddden kirke er steinkirke og som ble oppført på 1100-tallet. Deler av kirken ble ombygget under en restaurering i 1956 under ledelse av arkitekt Ragnar Nilsen. Den har vernestatus som automatisk fredet.

Eksteriør

Nesodden kirke
Nesodden kirke
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Kirken er en langkirke i stein i romansk stil med rektangulært skip og smalere kor. Murene i skipet er oppført i bruddsten og 1,1–1,2 m tykke. Kirken har saltak og en firkantet takrytter med åttekantet spir midt på skipet.

Under restaureringen i 1956 ble sakristiet og våpenhuset ombygget. I tillegg ble også vinduene forandret og gavler og takrytter fikk ny kledning.

Kirkegården er utvidet flere ganger, senest i 1958. Området rundt kirken er vernet etter kulturminneloven. Kirken har to kirkeklokker i stål.

Interiør

Prekestolen i furu fra 1600-tallet har fire fag pluss en dør med fyllinger med rundbuer. Den er forbundet med veggpanel og har en firsidet himling festet over. Prekestolen har bilder av evangelistene i de store feltene og blomstermotiver i de små feltene. På døren er det bilde av Jesus som Salvator Mundi (verdens frelser).

Den barokke altertavlen antas å være skåret av Johan Jørgen Schram i 1715. Den har et relieff av Jesus og disiplene i Getsemane i storfeltet og Kristus med seiersfanen i midtfeltet. Den todelte døpefonten i kleberstein er fra 1100-tallet.

Korgulvet ligger 12 cm høyere enn skipsgulvet. I 1920 ble det avdekket to innvielseskors på korets murvegg og på østmuren.

Historie

Kirken er omtalt første gang i Diplomatarium Norvegicum i 1366. Den er restaurert og ombygget flere ganger siden den ble oppført. Kirken hadde diverse eiere før kommunen overtok den i 1860.

I 1707 fikk kirken ny takrytter og noen år senere ble korbuen utvidet. I 1870-årene ble det bygget våpenhus og sakristi av tre.

I 1960 ble det åpnet og rekonstruert en gjenmurt alternisje i skipets østmur nord for korbuen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg