Faktaboks

Tenzing Norgay

født Namgyal Wangdi

Uttale
tˈenzing norgay
Født
15. mai 1914, Tshechu, Tibet
Død
9. mai 1986, Darjiling, Vest-Bengal, India
Sir Edmund Hillary

Edmund Hillary og Tenzing Norgay, de første som nådde toppen av Mount Everest. Bildet er tatt etter bestigningen i 1953.

Av /NTB Scanpix ※.

Tenzing Norgay var en fjellklatrer fra Nepal som sammen med Edmund Hillary ble den første til å nå toppen av Mount Everest, verdens høyeste fjell, 29. mai 1953.

Norgay tilhørte den opprinnelig tibetanske folkegruppen sherpa, kjent som dyktige fjellfolk og derfor brukt som lokale guider og bærere under ekspedisjoner i Himalaya. Han utvandret til Bengal i India i 1932, og deltok i sin første Himalaya-ekspedisjon som 19-åring, og ble de påfølgende årene den personen som deltok i flest ekspedisjoner i området. Han ble derfor med som leder for sherpaene i den britiske ekspedisjonen til Mount Everest i 1953, og gikk alene mot toppen av Everest sammen med Hillary fra siste teltplass på rundt 8500 meter over havet tidlig om morgenen 29. mai, og nådde toppen på 8844 meter over havet klokken 11.30.

Selvbiografien Tiger of the Snows, nedskrevet av James Ramsey Ullman, utkom i 1955, og i norsk oversettelse samme år.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Douglas, Ed (2003). Tenzing: Hero of Everest. National Geographic.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg