Mona Hofland

Faktaboks

Mona Hofland
Født
24. juni 1929, Bergen
Død
11. februar 2010, Oslo

Mona Hofland som skuespiller Vera Bang i filmen Stevnemøte med glemte år, 1957. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Mona Hofland
Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Mona Hofland var en norsk skuespiller.

Teaterkarriere

I 1949 debuterte hun på Studioteatret. Hun var ansatt ved Oslo Nye Teater fra 1950 til 1962, ved Fjernsynsteatret fra 1962 til 1963, jobbet frilans fra 1963 til 1967 og var ved Nationaltheatret fra 1967.

Teaterroller

Hofland var en allsidig karakterskuespiller og spilte Henrik Ibsen-karakterene Regine i Gengangere, Gina i Vildanden og tittelrollen i Hedda Gabler, samt tittelrollene i Alexandre Dumas den yngres Kameliadamen og Hans Wiers-Jenssens Anne Pedersdotter, dronningen i William Shakespeare-stykkene Hamlet og Richard III, Pernille i Ludvig Holbergs Den stundesløse og Alice i August Strindbergs Dødsdansen.

I tillegg var hun den første norske Eliza Doolittle i My Fair LadyFolketeatret, og hun gjestet i Danmark som Hanna Glawari i Franz Lehárs Den glade enke.

Med innlevelse og innsikt fremstilte Hofland en rekke roller i moderne problemdramatikk, som Johanna i Fangene i Altona av Jean-Paul Sartre og Kate i Harold Pinters Dengang, og hun gjorde stort inntrykk som pensjonisten Margit i Teatret på Torshovs første forestilling, Lever du'a Karlsen av Tor Edvin Dahl.

Hun hadde gjesteroller på Det Norske Teatret i Samuel Becketts Glade dagar og Athol Fugards Vegen til Mekka. I perioden 1999–2000 spilte hun sin avskjedsrolle som Magdelone i Holbergs Den Stundesløse, som også ble vist på TV.

Film- og TV-karriere

Hofland spilte også i film, og på 1990-tallet hadde hun hovedroller i TV-serier som Vestavind og Familiesagaen De syv søstre.

Kjennetegnene hennes var et sterkt nærvær og naturlig spillestil, noe som gjorde henne til en alltid virkelighetstro skuespiller.

Hun var gift med Espen Skjønberg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg