såpeopera

Skjermbilde fra den amerikanske såpeoperaen The Young and the Restless (1976).

The Young and the Restless av . Falt i det fri (Public domain)
Den amerikanske skuespilleren Rosemary Prinz i den amerikanske såpeoperaen As the World Turns, som ble vist i 54 år; fra 1956 til 2010.
As the World Turns av . Falt i det fri (Public domain)

Såpeopera, (amer. soap opera), programsjanger utviklet for radio, senere overtatt og videreutviklet av fjernsynsselskaper. Spesielt i den engelskspråklige del av verden fyller såpeoperaer betydelige deler av fjernsynskanalenes sendetid.

Programmene fikk dette navnet fordi amerikanske såpeprodusenter i 1930-årene var de første til å sponse dem. Daglige hørespillserier på radio, med hjemmeværende husmødre som viktigste målgruppe, gav et godt utgangspunkt for den som skulle reklamere for en masseprodusert forbruksvare som såpe.

Såpeoperaens karakteristiske trekk er at den ikke har noen naturlig avslutning, noen serier har således gått i over 30 år; at den inneholder en rekke melodramatiske historier eller intriger som er vevd sammen i et komplisert mønster; at det er et stort galleri av medvirkende, hvis privatliv stort sett er i krise. Vanlige ingredienser i såpeopera er utroskap, uønskede svangerskap, kriminalitet, og alkohol- eller stoffmisbruk.

Før 1980 ble såpeoperaer normalt sendt på dagtid, men i 1980-årene ble det i USA utviklet programserier rettet mot et bredere publikum, og disse ble sendt på kveldstid. Den første såpeopera av denne type som ble sendt på norsk fjernsyn, var Dynastiet, som ble vist på NRK i 1980-årene.

Norge

De første forsøk med norskproduserte serier skjedde i 1994 da NRK sendte 18 episoder av serien Vestavind, som hadde noen av såpeoperaens trekk, men som likevel mest lignet en dramaserie. Omtrent samtidig begynte NRK å sende I de beste familier som ble presentert som en potensiell evighetsserie, produsert etter internasjonale samlebåndsprinsipper med inspirasjon hentet fra de britiske seriene Coronation Street og Eastenders. Høsten 1996 begynte NRK å sende Offshore, som gikk til 1999.

TV 2 satte i 1996 i gang sin serie Familiesagaen De Syv Søstre, sendt frem til 2000, den lengstlevende norskproduserte såpeopera før kanalens Hotel Cæsar (1998–) som var Norges første daglige såpeserie. Den har blitt en av TV2s mest sette produksjoner og største merkevarer, med seertall rundt ca. 500 000.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg