Faktaboks

Alexandre Dumas
kalt Dumas fils (det vil si den yngre)
Uttale
dymˈa
Født
27. juli 1824, Paris
Død
27. november 1895, Marly-le-Roi

Alexandre Dumas d.y.

.

Alexandre Dumas var en fransk dramatiker. Han var sønn utenfor ekteskap av Alexandre Dumas den eldre. Han forsøkte først å gå i farens fotspor som romanforfatter, blant annet med La Dame aux Camélias (1848, Kameliadamen), men er mest kjent som dramatiker.

Dumas var den fremste realistiske dramatikeren i Frankrike. Han hadde en idealistisk tro på at teateret kunne forandre samfunn og seder. Særlig var han opptatt av ekteskap, samliv og seksualitet. Han forsvarte familien, angrep romantikkens forherligelse av ekteskapsbruddet, kjempet for retten til skilsmisse og for at kvinne og mann skulle ha like rettigheter og samme ansvar.

Blant hans viktigste stykker er La Dame aux Camélias (1852, dramatisering av romanen), Diane de Lys (1853), Le Demi-Monde (1855), La Question d'argent (1857), Le Père prodigue (1859) og La Femme de Claude (1873). Dumas hadde glimrende teknikk som dramatiker. Kraft, oppfinnsomhet og stringens preger stykkene hans, og han kom til å øve stor innflytelse på senere fransk dramatikk.

Flere av hans skuespill er filmatisert, særlig kjent er George Cukors versjon fra 1937 av Kameliadamen med Greta Garbo. Dette stykket ligger også til grunn for Giuseppe Verdis opera La Traviata. Dumas' stykker spilles nå meget sjelden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg