Faktaboks

Mitsubishi
Etymologi
japansk mitsu ‘tre’ og hishi ‘vannkastanje’
Uttale
mitsubˈisji-gruppen
Logo

Mitsubishi-gruppens logo.

Logo
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Mitsubishi-gruppen er en japansk keiretsu, det vil si en større gruppe bestående av selvstendige og samarbeidende selskaper, som ble etablert i 1870. Gruppen består av selskaper med virksomhet innen industri, handel og finans.

Selskapets navn kommer fra de japanske ordene mitsu og hishi. Mitsu betyr tallet tre, mens hishi egentlig betyr vannkastanje, men også en rombe- eller diamantformet figur. Sammen blir de på japansk uttalt mitsubishi med b i midten i stedet for h. Logoen symboliserer tre diamanter.

Historikk

Mitsubishi har sine historiske røtter i et rederi grunnlagt i 1870 av Yataro Iwasak. Rederiet ble i 1880-årene sammenslått med et statseid skipsverft og utviklet seg til å bli Japans største shippingselskap, en forløper til det som i nyere tid er kjent som Nippon Yusen Kaisha, også kjent som NYK. Samtidig ble virksomheten diversifisert til også å omfatte industri og handel, og i 1893 ble alle virksomhetene organisert i det familieeide holdingselskapet Mitsubishi.

Mitsubishi hadde sammen med konkurrenten Mitsui stor økonomisk og politisk innflytelse i Japan til slutten av andre verdenskrig. Fra 1930-årene stod Mitsubishi blant annet for en stor del av Japans militære opprustning med produksjon av krigsskip og fly. I 1946 ble familiekonsernet Mitsubishi oppløst av de amerikanske okkupasjonsmyndighetene, før Mitsubishi-gruppen gjenoppstod i 1950-årene som en samarbeidende gruppe av de tidligere datterselskapene.

Selskaper

Mitsubishi-gruppen består av omtrent 40 selvstendige selskaper. Selskapene er i motsetning til en konsernstruktur ikke underlagt en sentral ledelse, men bygd opp som et nettverk av krysseierskap og ulike forretningsmessige avtaler.

Mitsubishi Corporation

Blant de mest sentrale selskapene finner vi selskapet Mitsubishi Corporation, et av Japans og verdens største handelskonsern, etablert i 1950, med virksomhet over hele verden innen energi, metaller, maskiner, kjemikalier, næringsmidler, tekstiler, byggevarer, samt IKT- og finansvirksomhet. I 2020 hadde selskapet over 80 000 ansatte.

Mitsubishi Heavy Industries

Slagskipet Musashi ble bygget ved Mitsubushi-verftet i Nagasaki, og var sammen med søsterskipet Yamato de største slagskipene noensinne bygget
L42-08.06.02 courtesy of the Naval History & Heritage Command.
Mitsubishi A6M Zero er en av de mest kjente jagerflyene som ble brukt under andre verdenskrig
SDASM Archives.

Mitsubishi Heavy Industries er et japansk industriselskap som ble etablert i 1884 da gründeren av Mitsubishi, Yataro Iwasaki, overtok det statseide Nagasaki skipsverft. Selskapet fikk sitt nåværende navn i 1934.

Mitsubishi Heavy Industries produserer blant annet skip, fly, våpensystemer, utstyr til romfart, bildeler, maskiner til industrien, gaffeltrucker og utstyr til kraftverk. Det er Japans største privateide selskap.

Skipsbygging har vært en kjerneaktivitet i selskapet helt fra starten av, med verft i Nagasaki, Kobe og Shimonoseki i Japan. Produksjonen av fly begynte i 1921, der blant annet jagerflyet A6M Zero, som det ble produsert 10 000 av, ble kjent fra andre verdenskrig. Mitsubishi Heavy Industries har i 2022 sitt hovedkontor i Tokyo, tolv ulike produksjonsanlegg og over 78 000 ansatte.

Mitsubishi Motors

Mitsubishi er også et japansk bilmerke produsert av Mitsubishi Motors Corporation. Opprinnelig var bilproduksjon en del av virksomheten til Mitsubishi Heavy Industries, som produserte sin første personbil, modell A, i perioden 1917 til 1921. I 1930-årene laget Mitsubishi busser og lastebiler under bilmerket Fuso, før de i 1960 igjen startet personbilproduksjon med modell 500. Fra 1962 ble mange av modellene lansert under navnet Colt, blant annet kom Colt Galant i 1969.

Etter at Mitsubishi Motors ble utskilt fra Mitsubishi Heavy Industries i 1970, fikk amerikanske Chrysler Corporation en eierandel i Mitsubishi Motors. I 2022 er Nissan største eier, mens Mitsubishi Corporation er nest største eier.

Mitsubishi UFJ Financial Group

Mitsubishi UFJ Financial Group er et selskap etablert i 2005 som verdens største finanskonsern, foran amerikanske Citigroup. Det ble dannet ved sammenslutning av Mitsubishi Tokyo Financial Group og UFJ Holdings. Selskapet etablerte i 2006 datterselskapet Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, som i nyere tid er Japans største bank. Banken har også de senere årene vært en av verdens ti største banker..

Mitsubishi Tokyo Financial Group ble dannet i 2001 ved sammenslutning av flere banker, blant annet Bank of Tokyo-Mitsubishi, som ble dannet i 1996 ved sammenslutning av Mitsubishi Bank og Bank of Tokyo. Mitsubishi Bank ble utskilt fra morselskapet Mitsubishi i 1919. UFJ Holdings ble dannet i 2001 ved sammenslutning av Sanwa Bank, Tokai Bank og Toyo Trust and Banking.

I tillegg til de mest sentrale selskapene består Mitsubishi-gruppen av selskaper som blant annet Mitsubishi Chemical Holdings Corporation, Mitsubishi Electric Corporation, Mitsubishi Fuso Truck and Bus Corporation og Mitsubishi Logistics Corporation.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg