Mitsubishi (gruppe av selskaper)

Mitsubishi-gruppens logo.

Logo
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Mitsubishi-gruppen er en japansk gruppe (keiretsu) av selvstendige og samarbeidende industri-, handels- og finansselskap.

Faktaboks

Uttale
mitsubˈishi-gruppen
Etymologi
japansk mitsu ‘tre’ og hishi ‘vannkastanje’

Bakgrunn

Mitsubishi har sine historiske røtter i et rederi grunnlagt i 1870 av Yataro Iwasaki som levde fra 1834 til 1985. Rederiet ble i 1880-årene sammenslått med et statseid skipsverft og utviklet seg til Japans største shippingselskap, en forløper til det nåværende Nippon Yusen Kaisha (NYK). Samtidig ble virksomheten diversifisert til også å omfatte industri og handel, og i 1893 ble alle virksomhetene organisert i det familieeide holdingselskapet Mitsubishi.

Mitsubishi hadde sammen med konkurrenten Mitsui stor økonomisk og politisk innflytelse i Japan til slutten av den annen verdenskrig. Fra 1930-årene stod Mitsubishi blant annet for en stor del av Japans militære opprustning med produksjon av krigsskip og fly. I 1946 ble Mitsubishi oppløst som familiekonsern av de amerikanske okkupasjonsmyndighetene, men Mitsubishi-gruppen gjenoppstod i 1950-årene som en samarbeidende gruppe av de tidligere datterselskapene.

Selskaper

Mitsubishi-gruppen består av om lag 40 selvstendige selskaper. De er ikke underlagt en sentral ledelse (som i et konsern), men er bygd opp som et nettverk av krysseierskap og ulike forretningsmessige avtaler. De mest sentrale er omtalt under.

Mitsubishi Corporation

Mitsubishi Corporation er et av Japan og verdens største handelskonsern, og inntar en sentral stilling innen Mitsubishi-gruppen med virksomhet over hele verden. Konsernet har hovedaktiviteter innen energi, metaller, maskiner, kjemikalier, næringsmidler, tekstiler, byggevarer og IKT- og finansvirksomhet.

Mitsubishi Heavy Industries

Industriselskapet Mitsubishi Heavy Industries ble etablert i 1884 da gründeren av Mitsubishi, Yataro Iwasaki, overtok det statseide Nagasaki skipsverft. Selskapet fikk sitt nåværende navn i 1934. Det er Japans største privateide selskap.

Mitsubishi Heavy Industries produserer blant annet skip, fly, våpensystemer, utstyr til romfart, bildeler, maskiner til industrien, gaffeltrucker og utstyr til kraftverk.

Mitsubishi Motors

Mitsubishi er et japansk bilmerke produsert av Mitsubishi Motors Corporation. Opprinnelig var bilproduksjon en del av virksomheten til Mitsubishi Heavy Industries, som produserte sin første personbil i perioden 1917–1921 (modell A). I 1930-årene laget Mitsubishi busser og lastebiler (Fuso) og de begynte i 1960 igjen personbilproduksjon med modell 500. Fra 1962 ble mange av modellene lansert under navnet Colt, blant annet kom Colt Galant i 1969.

Etter at Mitsubishi Motors ble utskilt fra Mitsubishi Heavy Industries i 1970, fikk amerikanske Chrysler Corporation en eierandel i Mitsubishi Motors. Per 2021 er Nissan største eier og Mitsubishi Corporation nest største eier.

Mitsubishi Electric Corporation

Mitsubishi Electric Corporation ble etablert i 1921 og med produksjon av blant annet elektriske forbrukervarer, elektronisk utstyr, halvledere, automatiseringssystemer for industrien, kraftverk, heiser, motorer, mobiltelefoner, satellitter og telekommunikasjonssystemer.

Mitsubishi UFJ Financial Group

Mitsubishi UFJ Financial Group er et finanskonsern etablert i 2005 som verdens største foran amerikanske Citigroup, dannet ved sammenslutning av Mitsubishi Tokyo Financial Group og UFJ Holdings. Selskapet etablerte i 2006 datterselskapet Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ som er Japans største bank og de senere årene vært en av verdens ti største banker.

Mitsubishi Tokyo Financial Group ble dannet i 2001 ved sammenslutning av flere banker, blant annet Bank of Tokyo-Mitsubishi, som ble dannet i 1996 ved sammenslutning av Mitsubishi Bank og Bank of Tokyo. Mitsubishi Bank ble utskilt fra morselskapet Mitsubishi i 1919. UFJ Holdings ble dannet i 2001 ved sammenslutning av Sanwa Bank, Tokai Bank og Toyo Trust and Banking.

Navnet

Mitsubishi er sammensatt av de japanske ordene mitsu og hishi. Det første betyr tallet tre, det andre egentlig vannkastanje, men også en rombe- eller diamantformet figur. Sammen blir de på japansk uttalt mitsubishi med b i midten i stedet for h. Logoen symboliserer likeledes tre diamanter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg