gaffeltruck

Gaffeltruck

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Gaffeltruck, kjøretøy/redakap for håndtering av god med sving på bakhjulene, forsynt med løftegaffel foran som beveger seg opp og ned langs en «mast».

Løftegaffelen består av to parallelle, horisontale tenner som kjøres inn under lasten. Løfteevnen kan variere fra 500 kg til 40 tonn, og maskinens egenvekt er gjerne høyere enn dette. Løftegaffelen kan erstattes med gripeanordninger for baller og ruller, eller andre typer spesialutstyr. Løfting og øvrige bevegelser skjer ved hjelp av oljehydrauliske stempler. Kraftkilden til dette, samt fremdrift, kan være forbrenningsmotor drevet med bensin, diesel eller propangass. Batteri/elektromotor benyttes også i stor utstrekning for innendørs kjøring.

Gaffeltrucken er den universelle maskin for moderne håndtering av små og middelstore lastenheter, og finner stor anvendelse i all slags industri og transport, ikke minst ved lasting og lossing av skip. Svingradien er meget liten, og maskinen kan derved benyttes i trange rom, f.eks. inne i jernbanevogner. Opprinnelig ble maskinen utviklet av amerikanske militæringeniører (logistikk-eksperter) for å avhjelpe håndteringen av enorme godsmengder under andre verdenskrig.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg