Kobe

Kobe ble hardt rammet av jordskjelv i januar 1995.
Jordskjelvskader i Kobe
Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Kobe er en by i Japan, på øya Honshu, ved Osakabukta. Kobe er hovedstad i prefekturet Hyogo, og ligger om lag 30 kilometer vest for Osaka. Kobe har 1 537 272 innbyggere (2015) og inngår i by- og industriregionen Hanshin omkring Osaka. Det har vært betydelig vekst innen tjenesteytende næringer i senere år.

Faktaboks

Uttale
kˈåbe

Kobe ble i 1868 anlagt som uthavn for Osaka og er blant verdens største havnebyer. Havneanlegget ble sterkt ødelagt under et kraftig jordskjelv i 1995, men anlegget er senere gjenoppbygd. Flere tusen mennesker omkom i det samme jordskjelvet, hvor store deler av Kobe for øvrig ble ødelagt.

Kobe har en betydelig industri, med særlig stor tungindustri, men også moteindustri og produksjon av næringsmidler. Byen er sete for flere universiteter og andre høyere utdanningsinstitusjoner. Det finnes flere store parker, akvarium, teknisk museum, maritimt museum, Chinatown med mer. Kobe er kjent for sin produksjon av Kobe beef. Byen har en norsk sjømannskirke.

Bebyggelsen strekker seg i en lengde av mer enn 25 kilometer på en smal slette langs Osakabukta og de bakenforliggende Rokkofjellene. Havneanleggene og tungindustrien ligger i stor grad på utfyllinger i Osakabukta. Fra 1998 har Kobe broforbindelse (Akashi Kaikyo-broen) med øya Awaji.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg