Keiretsu, større gruppe av samarbeidende selskaper, et sentralt element i Japans næringsliv og selskapsstruktur etter den annen verdenskrig.

Japans næringsliv var før den annen verdenskrig preget av store konserner som kontrollerte de viktigste virksomhetene innen industri og finansliv. Disse konsernene ble utsatt for tvungen oppsplitting under den amerikanske okkupasjonen 1945–52. Fra 1950-årene og fremover har flere av enkeltselskapene igjen søkt sammen i samarbeidende grupper. Disse er – i motsetning til tidligere – ikke underlagt noen sentral ledelse, men er bygd opp som et nettverk av krysseierskap og ulike forretningsmessige avtaler. Gruppene består av selvstendige selskaper innen en rekke industribransjer, samt handelshus og en forretningsbank, som tradisjonelt har spilt en viktig rolle i den enkelte keiretsu. Det er ofte vanskelig å trekke klare grenser rundt en slik gruppe av selskaper, og de enkelte selskapenes tilknytning til gruppen kan variere over tid.

Blant de dominerende japanske keiretsu er Mitsui, Mitsubishi og Sumitomo, som alle bygger på tidligere handels- og industrikonserner med samme navn.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.