Chrysler Corporation

Artikkelstart

Chrysler Corporation er et tidligere amerikansk bilkonsern. Konsernet ble etter økonomiske problemer reetablert i 2009 i allianse med Fiat S.p.A som Chrysler Group. Konsernet ble overtatt helt av Fiat i januar 2014, og ble en divisjon av Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Divisjonen er kjent som FCA US og produserer biler under merkenavnene Chrysler, Dodge, Fiat, Jeep, Ram og SRT.

Faktaboks

Uttale
krˈaislə –

Historie

Walter P. Chrysler med en 1924-modell Chrysler Six
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Selskapet het opprinnelig Maxwell Motor Car Company, der Walter P. Chrysler i 1923 overtok ledelsen med produksjon av Chrysler-biler fra 1924. 1925 ble navnet endret til Chrysler Corporation. I 1928 overtok Chrysler fabrikkene til brødrene Dodge, hvor produksjonen ble fortsatt; samtidig ble et nytt merke i en rimeligere prisklasse, Plymouth, også lansert. I 1929 ble De Soto lansert, som var i produksjon til 1960. Fra 1950-årene var Dodge og Plymouth svært like og til dels sammensatt med de samme komponenter, og Plymouth-merket ble avviklet 2001.

I 1960-årene overtok konsernet blant annet den franske Simca-fabrikken og de britiske Hillman-, Humber- og Sunbeam-fabrikkene. Simca og Sunbeam gikk 1978 over til Peugeot Citroën, mens Hillman og Humber forsvant som egne merker.

I 1970-årene kom konsernet i store økonomiske problemer, men under en ny ledelse, der Lee Iacocca var konsernsjef i årene 1978–1992, foretok selskapet en reorganisering og kutting av kostnader. I 1987 ble American Motors Corporation overtatt, og bilmerket Jeep kom dermed inn i Chrysler-konsernet. Samme år ble også bilmerket Lamborghini overtatt, men ble solgt ut igjen i 1994.

I 1998 ble Chrysler Corporation overtatt av den tyske bilprodusenten Daimler-Benz og ble en del av det nye selskapet DaimlerChrysler. I 2007 ble Chrysler utskilt i selskapet Chrysler LLC med det amerikanske investeringsfondet Cerberus Capital Management (omkring 80 prosent) og Daimler AG (omkring 20 prosent) som eiere.

Under finanskrisen fra høsten 2008 og stor nedgang i bilsalget, kom selskapet i økonomiske vanskeligheter. Det erklærte seg i 2009 konkurs i henhold til den amerikanske konkurslovens paragraf 11 om beskyttelse mot sine kreditorer, som innebar at driften kunne fortsette mens selskapet ble restrukturert. De amerikanske føderale myndigheter støttet en plan om en allianse med italienske Fiat og finansierte dannelsen av det nye selskapet Chrysler Group med 6,6 milliarder amerikanske dollar. Eiere av selskapet ble Fiat, amerikanske bilarbeidere og den amerikanske og kanadiske stat. Fiat fikk aksjemajoriteten og kontrollen med en eierandel på 51%, senere økt til 58,5% før Fiat i januar 2014 tok over de resterende aksjene, hvorpå Chrysler Group ble en divisjon av Fiat Chrysler Automobiles (FCA) under navnet FCA US.

Virksomhet

FCA US har hovedkontor i Detroit (Auburn Hills) i Michigan. Konsernet produserer og disbrituerer bilmerkene Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Jeep og Ram, samt bildelprodusentene SRT og Mopar. De eier også rettighetene til de ikke lenger produserte bilmerkene De Soto, Hudson, Imperial og Nash.

I 2014 solgte FCA US omkring 2,8 millioner kjøretøy, og hadde en omsetning på 83,1 millarder dollar.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg