Nagasaki
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Nagasaki er en havneby i Japan og hovedstad i prefekturet Nagasaki, beliggende på sydvestkysten av øya Kyushu. Byen har 406 313 innbyggere (2020).

Nagasaki er kjent for at USA slapp en atombombe som rammet byen 9. august 1945, i sluttfasen av andre verdenskrig. 40 000 mennesker ble drept og store deler av byen ødelagt.

Næringsliv

Industrien en variert og omfatter blant annet skipsbygging, tekstil- og stålindustri, fremstilling av maskinverktøy og elektronikk (bildesensorer, digitalkameraer), turisme og fiskeforedling.

Nagasaki har store fjellområder, men der jordbruk er mulig, er det mye dyrking av ris, søtpotet og mandariner.

Historie

Atombombe Nagasaki
Atombomben over Nagasaki resulterer i en soppformet sky som strekker seg over 18 km opp i luften, 9. august 1945.
Av /U.S. National Archives and Records Administration.

Nagasaki ble grunnlagt i 1568, og fikk først betydning da portugisiske handelsmenn, som brakte katolisismen til Japan, kom til området på midten av 1500-tallet. Truet av den nye religionen begynte shogunatet å forfølge kristne – som ble korsfestet i Nagasaki i 1597. Martyrene ble kanonisert av Vatikanet i 1862, og en katolsk kirke, bygget i gotisk stil, ble reist i 1864 for å hedre dem. I perioden 1639–1859 var Nagasaki den eneste japanske havnen som var åpen for nederlandsk og kinesisk handel. Den kunstige øya Deshima ble laget og brukt som en handelsstasjon for nederlenderne.

Fra tidlig på 1900-tallet ble Nagasaki et stort skipsbyggingssenter, og det var derfor byen ble mål for den andre atombomben amerikanerne slapp over Japan. Den ble sluppet på tampen av andre verdenskrig, 9. august 1945, tre dager etter den første var sluppet over Hiroshima. Bomben ble kalt «Fat Man» og ble sluppet fra et B-29 bombefly kalt «Bockscar» og detonerte i 500 meters høyde over byen. Bomben hadde en estimert sprengkraft tilsvarende 21 000 tonn TNT.

Over en tredjedel av byen ble ødelagt, omtrent 40 000 mennesker ble drept momentant, men tusenvis døde de følgende månedene på grunn av skader og stråling. Ved utgangen av året hadde en tredjedel av byens befolkning dødd som følge av bomben.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg