Nagasaki

Av .
Lisens: CC BY 2.0
Atombomben over Nagasaki resulterer i en soppformet sky som strekker seg over 18 km opp i luften, 9. august 1945.
U.S. National Archives and Records Administration.

Artikkelstart

Nagasaki er en havneby i Japan og hovedstad i prefekturet Nagasaki, beliggende på sydvestkysten av øya Kyushu. Byen har 406 313 innbyggere (2020).

Nagasaki er kjent for atombomben som rammet byen 9. august 1945, da 39 000 mennesker ble drept og store deler av byen ødelagt.

Næringsliv

Industrien en variert og omfatter blant annet skipsbygging, tekstil- og stålindustri, fremstilling av maskinverktøy og elektronikk (bildesensorer, digitalkameraer), turisme og fiskeforedling.

Nagasaki har store fjellområder, men der jordbruk er mulig er det mye dyrking av ris, søtpotet og mandariner.

Historie

Nagasaki ble grunnlagt i 1568, og fikk først betydning da portugisiske handelsmenn, som brakte katolisismen til Japan, kom til området på midten av 1500-tallet. Truet av den nye religionen begynte shogunatet å forfølge kristne – som ble korsfestet i Nagasaki i 1597. Martyrene ble kanonisert av Vatikanet i 1862, og en romersk-katolsk kirke, bygget i gotisk stil, ble reist i 1864 for å hedre dem. I perioden 1639–1859 var Nagasaki den eneste japanske havnen som var åpen for nederlandsk og kinesisk handel. Den kunstige øya Deshima ble laget og brukt som en handelsstasjon for nederlenderne.

På tampen av andre verdenskrig, 9. august 1945, slapp amerikanerne den andre atombomben over Nagasaki, tre dager etter den første var sluppet over Hiroshima. Over en tredjedel av byen ble ødelagt, 39 000 mennesker ble drept og 40 000 såret.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg