Mikael - erkeengel

Tempera på panel fra 1456.

Mikael er en av erkeenglene i Det gamle testamentet og Tanakh. Ifølge Daniels bok (10; 12,1) og første Henoks bok (9,1; 20,5; 40,9) ble Mikael regnet som englenes høvding og en særlig beskytter av Israel. Mikael er også omtalt i Dødehavsrullene.

Navnet er et populært jødisk navn i persisk tid og senere et vanlig personnavn. Den engelske formen er Michael, den franske Michel, den spanske Miguel, slaviske språk Mihail. I islam heter han Mikail.

I kristendommen

Ifølge Johannes' åpenbaring i Det nye testamentet (12,7 ff.) skulle Mikael lede de rettferdige til paradis og forkynne oppstandelsen med hornsignaler og seire i den siste kamp med Satan. Mikaels minnedag, Mikkelsmesse, er 29. september i den katolske og den lutherske kirke.

Mikael er i det kristne Europa særlig blitt dyrket som soldaters og ridderes skytshelgen, og kom til å spille en stor rolle i middelalderens folketro. Mikael og draken var et hyppig motiv i kristen kunst; man ser ham også fremstilt med en vekt (som den som veier sjelene). Dette er egentlig et gammelegyptisk Osiris-motiv; derfor heter han i Draumkvedet Sankte Såle-Mikkjel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Dagfinn Hagen

Det kan vel også nevnes at Jehovas vither, Mormonerne og Adventistene har erkeengelen Mikael som en sentral person i deres lære og Kristologi.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg