erkeengler

Tempera på panel fra 1456

Artikkelstart

Erkeengler er den høyeste rangklassen av engler. Ordet «erkeengel» forekommer bare i Det nye testamentet, bare i entall og bestemt form og nevnes kun to ganger (Paulus første brev til Tessalonikerne kapittel 4, vers 16 og Judas' brev kapittel 1, vers 9).

Faktaboks

Etymologi
av erke- og gresk ‘sendebud’

Mikael er den eneste som eksplisitt omtales som erkeengel i Bibelen. Innenfor protestantismen er det derfor vanlig bare å regne Mikael som erkeengel. I Bibelen er tre engler navngitt: Mikael, Gabriel og Rafael, og disse regnes i flere tradisjoner også som erkeengler. Den katolske kirke har i tillegg Uriel, som omtales i apokryfisk litteratur. Tobits bok nevner sju engler som «trer fram for Herren i hans herlighet og tjener ham». Disse sju englene er blitt tolket som erkeengler, for eksempel i Den ortodokse kirke.

Også innenfor jødedommen kan man omtale sju erkeengler. Av disse er Mikael, Gabriel og Rafael rangert som de høyeste erkeenglene. I islam nevnes fire erkeengler: Mikael, Jibril (Gabriel), Izrail og Izrafil (Rafael). Gabriel var den som ga profeten Koranen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Rino Flemming Landsjø

Hei. Lurer på hvordan man kommer frem til at det finnes flere erkeengler. Selve uttrykket "erke" burde vel vise at denne er den som står over alle andre engler, med andre ord en "overengel?" Går vi til Bibelen, som er den bok som er kilden til vår viten om engler, finnes det kun en erkeengel, nemmelig Mikael. Spørsmålet blir da som nevnt hvordan kommer man så frem til at det finnes flere en én?

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg