Miami, by i på sørøstkysten av delstaten Florida, USA. Miami ligger i den sørlige del av Floridas såkalte «Gold Coast» (Gullkysten), og har ca. 418 000 innbyggere (2013) i selve byen. Den danner sammen med byene Fort Lauderdale, Hollywood, Port St. Lucie, Boca Raton m.fl. nord for Miami et sammenhengende byområde (metropolitan area) med ca. 6,4 millioner innbyggere (2013). Miami er Floridas største byområde, og et av de viktigste turist- og rekreasjonssentrene i USA. Ca. 10 millioner turister besøker byen hvert år. Byen er også et sentralt utgangspunkt for den store cruisetrafikken i det Karibiske hav, med en stor og moderne passasjerterminal (Port of Miami). Miami International Airport er blant de største i USA, har den største trafikken med Latin-Amerika og er den nest største i USA regnet i internasjonale passasjerer. Byen har et subtropisk klima.

Byen er også et viktig industrisenter, med bl.a. elektronisk industri og produksjon av tekstiler, plastvarer og sement. I senere år har Miami dessuten blitt et ledende finans- og handelssenter for Latin-Amerika, men også den fremste innfallsport for smugling av kokain og andre narkotiske stoffer til USA, bl.a. fra Bahamas og Colombia. Byen er sete for flere høyere læresteder, bl.a. University of Miami, grunnlagt 1928 i forstaden Coral Gables, og Florida International University, grunnlagt 1965. Miami har hatt en norsk sjømannskirke siden 1981. I 2011 åpnet kronprinsesse Mette-Marit en ny kirkebygning som er et viktig senter for de ca. 10 000 skandinavene - derav ca. 4 000 nordmenn - som bor i Florida.

Miami ble grunnlagt 1896 i forbindelse med byggingen av Florida East Coast-jernbanen. Byen er oppkalt etter en indianerstamme. Den spansk-amerikanske krigen 1898 var innledningen til byens sterke forbindelser med Cuba og resten av Latin-Amerika. Den økonomiske og befolkningsmessige veksten skjøt for alvor fart etter den første verdenskrig, og innbyggertallet økte fra ca. 1680 i 1900 til ca. 250 000 i 1950. I første del av 1920-årene gjennomgikk byen en byggeboom, som kollapset i 1926 samtidig som en kraftig orkan ødela mye av byen. Stagnasjon til 1950-årene. Etter 1959 har mer enn 300 000 kubanere slått seg ned i Miamiområdet, og «Little Havana» har blitt en nesten ren kubansk enklave innen byen. Miami har også mottatt et stort antall emigranter og flyktninger fra andre latinamerikanske land, og spansktalende utgjorde i 2010 mer enn 67 % av byens befolkning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.