Miami

Miami. I forgrunnen det moderne terminalanlegget Port of Miami. Herfra går cruisebåtene til Karibiske hav. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Miami sentrumskart

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Miami er en by på sørøstkysten av delstaten Florida, USA. Miami ligger i den sørlige del av Floridas såkalte «Gold Coast», og har 463 347 innbyggere (US Census, 2017). Sammen med andre kystbyer nord for Miami, som Fort Lauderdale, Hollywood, West Palm Beach, Miami Beach og Boca Raton danner byen en sammenhengende storbyregion (metropolitan area) med 6 158 824 millioner innbyggere. Denne var i 2017 den 7. største storbyregionen i USA (US Census, 2017).

Faktaboks

Uttale
maiˈæ:mi

Næringsliv

Miami er Floridas største byområde, og er med sitt subtropiske klima et av de viktigste turist- og rekreasjonssentrene i USA. Over ti millioner turister besøker byen hvert år. Byen er også et sentralt utgangspunkt for den store cruisetrafikken i Det karibiske hav, med en stor og moderne passasjerterminal (Port of Miami). Miami internasjonale lufthavn er blant de største i USA, har den største trafikken med Latin-Amerika og er den nest største i USA regnet i internasjonale passasjerer.

Miami er også et viktig industrisenter, med elektronisk industri og produksjon av tekstiler, plastvarer og sement. I senere år har Miami dessuten blitt et ledende finans- og handelssenter for Latin-Amerika, men også den fremste innfallsport for smugling av kokain og andre narkotiske stoffer til USA, blant annet fra Bahamas og Colombia. Byen er sete for flere høyere læresteder, blant annet University of Miami, grunnlagt 1928 i forstaden Coral Gables, og Florida International University, grunnlagt 1965.

Miami har hatt en norsk sjømannskirke siden 1981. I 2011 åpnet kronprinsesse Mette-Marit en ny kirkebygning som er et viktig senter for de rundt 10 000 skandinavene – derav ca. 4 000 nordmenn – som bor i Florida.

Historie

Miami ble grunnlagt i 1896 i forbindelse med byggingen av Florida East Coast-jernbanen. Byen er oppkalt etter urbefolkningen mayaimi, et stammesamfunn som levde rundt innsjøen Okeechobee frem til det 1600- eller 1700-tallet. Den spansk-amerikanske krigen i 1898 var innledningen til byens sterke forbindelser med Cuba og resten av Latin-Amerika.

Den økonomiske og befolkningsmessige veksten skjøt for alvor fart etter første verdenskrig, og innbyggertallet økte fra ca. 1680 i 1900 til ca. 250 000 i 1950. I første del av 1920-årene gjennomgikk byen en byggeboom, som kollapset i 1926 samtidig som en kraftig orkan ødela mye av byen. Miami var preget av stagnasjon fram til 1950-årene. Etter Cubas revolusjon i 1959 har et stort antall kubanere slått seg ned i Miamiområdet, og «Little Havana» har blitt en nesten ren kubansk enklave innen byen. Miami har også mottatt et stort antall emigranter og flyktninger fra andre latinamerikanske land, og 71,2 prosent av byens befolkning regnes i dag som hispanic eller latino (US Census, 2017).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg