William Randolph Hearst

Faktaboks

William Randolph Hearst
Uttale
hə:st
Født
29. april 1863, San Fransisco, California
Død
14. august 1951, Beverly Hills, California

William Randolph Hearst

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

William Randolph Hearst var en amerikansk journalist og avisutgiver. Etter å ha arbeidet som reporter overtok han sin fars San Francisco Examiner i 1887. Deretter bygde han opp et avisimperium, slik at han i 1937 eide og personlig redigerte 20 større aviser, inkludert New York Morning Journal (1895), New York Evening Journal (1896), Chicago Examiner (1902) og Los Angeles Examiner (1903). Hearst ble videre eier av en rekke bedrifter og eiendommer.

Hearst ble en pioner i den såkalte sensasjonspressen (den gule presse). Morning Journals reportasjer om spanske aktiviteter på Cuba i 1898 opprørte leserne og bidrog til at den spansk-amerikanske krig startet samme år. Hearst-avisene aksjonerte til fordel for enkelte reformer, som for eksempel 8-timers dag og offentlig kontroll med kraftforsyning. Samtidig var de meget isolasjonistiske og nasjonalistiske, med sterk brodd mot Storbritannia.

Da Hearst døde, ble hans avisimperium delvis oppløst, men en del av det fortsatte under familiens kontroll. Hearst hadde store politiske ambisjoner, men nådde ikke lenger enn en periode som medlem av Representantenes hus (1903–07).

Hovedpersonen i Orson Welles' berømte spillefilm Citizen Kane (1941) er basert på Hearst.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg