Maximilien Robespierre

Fri. fri

Maximilien Robespierre, fransk advokat og revolusjonær politiker. Robespierre var født i Arras og representerte tredjestanden i Artois i generalstendene og den grunnlovgivende forsamling 1789–91, der han gjorde seg bemerket som konsekvent demokrat; det var han som foreslo at grunnlovsgiverne selv ikke skulle være valgbare til den lovgivende forsamling i 1791.

Det følgende år bygde Robespierre ut sin posisjon blant de revolusjonære i Paris. I Jakobinerklubben kom han i strid med girondinerne, idet han advarte mot deres krigspolitikk. Etter krigsutbruddet og kongens fall, som Robespierre bidro til, ble han valgt som representant for Paris til nasjonalkonventet i 1792. Robespierre gikk inn for at Ludvig 16 skulle dømmes og henrettes, han ble en av Bergets ledere og førte an i konfliktene som ledet til girondinernes fall juni 1793. 27. juli samme år ble han valgt inn i regjeringen som medlem av Velferdskomiteen. I det følgende år, da republikken kjempet mot ytre og indre fiender og terroren nådde høydepunktet, var Robespierre revolusjonens fremste leder. Han dominerte Jakobinerklubben, og – etter at hébertistene var styrtet våren 1794 – også kommunestyret i Paris. Men hans popularitet avtok, og innen Velferdskomiteen ble Robespierre og hans venner Saint-Just og Couthon mer og mer isolert. 9. thermidor år II (27. juli 1794) ble de avsatt, om kvelden ble de arrestert av nasjonalkonventet og neste dag ble de henrettet uten å ha vært stilt for retten.

Robespierre var en alvorlig, hederlig og intolerant moralist, som fikk æresnavnet «den ubestikkelige». Han var sterkt preget av Rousseau, søkte forgjeves å sette seg mot tvangsavkristningen og fikk Konventet til å vedta at «det høyeste vesen» skulle dyrkes. Han ville ha et demokratisk samfunn basert på vidtgående likhet, og hevdet i 1793 og 1794 at veien dit måtte gå gjennom hensynsløs utryddelse av all motstand, «frihetens tyranni over ufriheten».

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.