Henri de La Rochejacquelein i slaget ved Cholet i 1793
En av bonde-rojalistenes ledere, Henri de La Rochejacquelein, i slaget ved Cholet i 1793.

Vendée-opprøret var en motrevolusjonær bondegerilja i Vendée og tilgrensende vestfranske distrikter under Den franske revolusjon.

Faktaboks

Uttale
vãdˈe-

Opprøret ble utløst av masseutskrivingen til republikkens armé i mars 1793, og kampen ble ført mellom de «hvite», det vil si bøndene med støtte av emigranter og briter på den ene siden, og de «blå», det vil si de republikanske byene i området og revolusjonens sentralmakt på den andre siden. Kampene ble ført med stor grusomhet fra begge sider. De «hvite» ble knust i desember 1793, men reiste seg igjen i 1795. En britisk hjelpestyrke ble slått samme år. General Lazare Hoche vant en stor seier over de «hvite» i 1796, men først under Napoleon Bonaparte ble området pasifisert.

Vendée-opprøret er behandlet litterært av blant andre Victor Hugo i romanen 1793 (Quatre-vingt-treize) fra 1875.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Arve Kjell Uthaug

Hei.

Burde ikkje den religiøse bakgrunnen for Vendée-opprøret vore nemnt her, ikkje berre masseutskrivinga til hæren? Sentralmakta sitt forbod mot offentlege gudstenester var ei heilt fundamental innskrenking av religionsfridomen til den katolske befolkninga i området. Ein referanse til den historiografiske striden i etterkant, og til rolla opprøret spelar/ikkje spelar i det offentlege Frankrike, ville òg vore interessant.

Venleg helsing
Arve Kjell Uthaug

svarte Ida Scott

Hei!
Takk for kommentar. Du har heilt rett i at artikkelen kunne ha vore meir ufyllande. Han er på lista til fagansvarleg Kai Peter Østberg over artiklar som skal utvidas. Venleg helsing Ida Scott, redaksjonen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg