Sans-culotter

Sansculotte, maleri av Louis Léopold Boilly (1761-1845).
Av .

Artikkelstart

Sans-culotter var den voldsomste og mest radikale gruppen under den franske revolusjon. Sansculottene var en bevegelse av fattige arbeidere, for det meste fra byene; håndverkere, kjøpmenn og kunstnere. Mange kvinner tilhørte også denne gruppen.

Faktaboks

Uttale
sãkylˈåt
Etymologi
fransk, egentlig ‘uten knebukser’; i de øvre samfunnslag var det skikk å gå med knebukser, culottes, mens sansculottene gikk med langbukser
Også kjent som

sansculottes, sanskulotter

Sansculottene ble organisert i de ulike seksjoner i Paris og i lokale politiske klubber, og det var de som var de mest aktive revolusjonære som demonstrerte, gjorde opprør og bygde barrikader. De virket også som pressgrupper for stadig hardere terror mot revolusjonens fiender. Sansculottene hadde sin glanstid fra 1792, men mistet sin innflytelse etter Maximilien Robespierres fall i 1794, og de ble rammet av utrenskninger sommeren 1795.

Gjennom journalister som Jean-Paul Marat og Jaques René Hébert formulerte sansculottene et politisk program med egalitære trekk som pekte fremover mot tilsvarende bevegelser i andre land, som populismen i USA, radikalismen i Storbritannia og radikalsosialismen i Frankrike.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg