girondinerne

Fremstilling av girondinernes henrettelse 31. oktober 1793. Tresnitt fra 1862.
Av /Armand Fouquier.

Artikkelstart

Girondinerne, eller gironden, var en politisk gruppe under den franske revolusjon. Navnet er dannet av departementet Gironde, der flere av lederne kom fra. Blant lederne var Jaques Brissot og Madame Roland.

Faktaboks

Uttale
ʒirɔdˈi-
Etymologi
fransk les girondins

Girondinerne dannet venstre fløy i den lovgivende forsamlingen, hadde regjeringsmakten i mars–juni 1792 og drev gjennom krigserklæringen mot Østerrike. De kom deretter i motsetning til kongen, men etter at kong Ludvig 16 var styrtet 10. august 1792, ble de skremt av den radikale republikanismen. I nasjonalkonventet utgjorde de fra september 1792 høyre fløy overfor det nye venstre, Berget (la Montagne). Gruppen søkte å unngå henrettelsen av kongen ved å gå inn for appell til folket (folkeavstemning). Girondinerne var konventets ledende gruppe til sent på våren 1793, men ble kompromittert av militære nederlag og Charles Dumouriez' forræderi, og kom i skarp konflikt med de folkelige revolusjonære organer i Paris. En reisning 2. juni tvang konventet til å utstøte girondinerne. Flere flyktet og reiste oppstander i provinsene. Disse ble slått ned og en rekke girondinere ble henrettet. Overlevende girondinere vendte tilbake til konventet etter Robespierres fall i juli 1794 og spilte en betydelig rolle.

Girondinerne bestod mest av intellektuelle, og deres radikalisme var mer politisk enn sosial. Som økonomiske liberalister satte de seg imot krav om maksimalpriser og økonomisk regulering, og som provinsrepresentanter reagerte de mot hovedstadens dominerende innflytelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg