I Mauritanias utenrikspolitikk er særlig fire land sentrale: Den tidligere kolonimakten Frankrike, nabolandene Vest-Sahara og Senegal, og Marokko, som lenge gjorde krav på både Vest-Sahara og Mauritania. Det var ikke minst press fra Marokko og andre arabiske land som fikk Mauritania til å vende seg mot afrikanske stater lenger sør, samt mot Frankrike, som fikk opprettholde en militær base i landet til 1966.

Med tiltagende arabisering fra midten av 1960-årene økte kontakten med den arabiske verden i 1970-årene, med medlemskap i Den arabiske liga i 1973. Forbindelsene til Frankrike ble tilsvarende svekket. Mauritania innførte sin egen valuta i 1973, til erstatning for CFA (som var knyttet til franske franc), og nasjonaliserte det fransk-kontrollerte gruveselskapet Miferma. Mauritania gikk i 1989 sammen med fire andre arabiske land i Maghreb-unionen, som etter hvert ble handlingslammet på grunn av uenigheter mellom Marokko og Algerie om Vest-Sahara-spørsmålet. I 2000 meldte Mauritania seg ut av den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen ECOWAS.

Først i 1970 oppga Marokko sitt territoriale krav på Mauritania, som ledd i Marokkos plan for overtagelse av den spanske kolonien Spansk Sahara. Mauritania var med på planen om å dele kolonien mellom Marokko og Mauritania, men etter å ha tapt krigen med frigjøringsbevegelsen Polisario valgte Mauritania å oppgi sine krav, og i 1984 anerkjente landet Den saharawiske arabiske demokratiske republikk (SADR). Dette førte til et midlertidig diplomatisk brudd mellom Mauritania og Marokko. Forholdet til Senegal ble satt på prøve i 1989–1990, da en konflikt om beiterettigheter ved grensen førte til diplomatisk brudd og konsentrasjon av flyktninger i begge land. Diplomatiske forbindelser ble gjenopprettet i 1992, men det var rundt år 2000 nye motsetninger; denne gangen om utnytting av vannreservene i Senegalelven.

Tuareg-konflikten i Mali har i noen grad påvirket forholdet mellom nabolandene; Mali har beskyldt Mauritania for å gi tilhold til tuareger som har rettet angrep mot Mali. Konflikten bidro til en demarkering av grensen mellom de to landene i 1993.

Mauritania støttet Irak under Golfkrigen i 1991, og irakske sivile fly ble parkert i Mauritania under krigen. Mauritania avviste, etter press fra bistandsyterne Frankrike og USA, Iraks ønske om å bruke den mauritanske ørken for uttesting av raketter. I 1999 brøt Mauritania imidlertid de diplomatiske forbindelsene med Irak, etter å ha opprettet fulle forbindelser med Israel. Forbindelsen ble kritisert i den arabiske verden og førte til midlertidig diplomatisk brudd med Libya. Mauritania har beskyldt både Burkina Faso og Libya for å støtte krefter som har undergravd landets regjering.

Etter terroranslagene i september 2001 inkluderte USA Mauritania i et belte av stater fra Atlanterhavet til Rødehavet som kunne bli brukt av terrorister. Et samarbeid i kampen mot terrorisme ble innledet, blant annet med amerikansk trening av det mauritanske forsvaret.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg